Категорично против съм да бъдат връщани мигранти в страните на

...
Категорично против съм да бъдат връщани мигранти в страните на
Коментари Харесай

Борисов: Не вземаме обратно мигранти! Преди да се съгласим, трябва да направят затвори

" Категорично срещу съм да бъдат връщани мигранти в страните на първата им регистрация. Меркел може да изиска това, когато външните граници са надеждно затворени. Тоест в случай че на Гърция, на България ѝ трябват още 100, 200 млн., обезпечават се тези пари. Не ни стигат хора, обезпечават се. Не стигат кораби, обезпечават се. Тогава границата е 100% обезпечена. А не в този момент да изискат да вземем назад 60 хиляди души. Естествено, че няма да се съгласим! Преди да се съгласим, би трябвало да създадат затвори, с цел да има къде да ги държим. "

Това съобщи министър председателят Бойко Борисов пред публицисти в Брюксел. Той излезе преди края на срещата за малко и отговори на въпроси на български кореспонденти, отразяващи на място изключителната среща на 16 европейски водачи, в това число на България, по въпроса за мигрантския въпрос.

За началото на срещата той съобщи:

" Мога да кажа, че всички до един обявиха, че България е свършила доста работа по време на председателството си точно в напредването на тематиката с миграцията. Успели сме да намерим нужните взаимни отстъпки и, несъмнено, върху това да се надгражда.

Получих персонални поздравления и от президента Макрон, и от новия италиански министър председател Конте, и от Алексис Ципрас, и от доста други сътрудници за това, че по този начин издигната като структура, тематиката миграция може да бъде решена, и то в относително малко време ".

Предложението на Борисов е да бъде продължено финансирането за външните граници, каквито са България, Гърция, Италия, и да бъдат основани изнесени центрове, отвън границите на Европа, където с изключение на здравна и просветителна, да се дава и юридическа помощ, " тъй че да знаят, че няма да бъдат посрещани в Европа по този начин, както си показват и да се приключи това всеобщо потегляне оттова и от кое място ли не ".

Борисов съобщи още, че европейските водачи са оказали изключителна поддръжка на България за съглашението ѝ с Турция. Един от подкрепилите го бил френският президент Еманюел Макрон. 

" Макрон безусловно ме поддържа за изнесените центрове. " Много ти е добра позицията, подредена, издържана и доста действителна. Ти го направи тъй че видяхме по какъв начин става. Имаш съглашение с изнесен център в Турция, имаш добре предпазена граница, ето! "

" България сподели по какъв начин би трябвало да бъде решен въпросът - продължи Борисов. - Не на доктрина, на процедура. А в този момент всяка от страните да го направи и въпросът е решен. "

На въпрос за какво откакто всичко е толкоз ясно и сме образец, не всичко е решено, той отговори, че " водата под брюкселските мостове тече по-бавно ".

Той разяснява и задочния спор с Корнелия Нинова, предизвикани по-рано през днешния ден от нейно изявление.

" С цялото си почитание към нашата съпротива, не е правилно по този начин да се приказва. Използвам най-меките думи, за разлика от  тези, които те употребяват. Когато говорихме за релокацията, дано си спомнят - и на графиката се вижда, че 2014-а, 2015-а, 2016-а са минали над 40 хиляди по времето на Орешарски, след това и по наше време като ръководещи, тъй като тогава нямахме ограда, нямахме отбрана, нямахме реакция. Помните, че пращахме служители на реда от вътрешността на страната, нямахме закон армията да взе участие. Просто цяла Европа, включително и България, бяхме неподготвени за тази вълна. Те започнаха, ние доизградихме над 230-240 километра заградителни уреди. Европейски Съюз даде 150-160 млн. евро за границата и всичко останало.

Така че тогава по тематиката релокация ние бяхме от страната, която я искаше. Я си представете това, което сега се прави - граница в Австрия, граница в Германия, Унгария, внезапно вътрешният кръг се загради и дойдат няколко милиона в България, Италия, Гърция. Нямаме релокация и те остават там.

Ние бяхме тези, които тогава казвахме: " Ще скъсаме оградите и ще ги пуснем към Сърбия и Австрия, в случай че вие не ги вземете ".

Тогава, когато децата се даваха в моретата и трупчетата им ги даваха по вашите малките екрани, тогава Ангела Меркел сподели: " Елате, не можем да оставим хората да се давят в морето ".

...

Ако тя не беше споделила " Елате! ", те щяха да са още в България. 60 хиляди са минали през границата и са отишли в Германия през България.

...

Тогава релокацията беше в наша изгода. Сега, тъй като наводнихме тези страни, те също под напън, споделят " Да, де, но да върнем една част по тези страни на генезис ". Затова направихме това предложение - затваряме границите, пращаме в трети страни.

...

Нека бъдем почтени - ние всички, Гърция, България, Италия пуснахме дружно мигрантите да отидат в Германия. Не си спазихме уговорката като външна граница. Нали по този начин? "



Думите на премиера още веднъж провокираха реакция. Чрез формалния си профил във Facebook Корнелия Нинова съобщи:

" Чухте ли какво съобщи министър председателят Борисов преди малко на срещата на европейските водачи по въпросите на миграцията? Той сподели, че ние сме пропущали мигрантите и щом те се намират в Европа, значи са минали през България и Гърция. Това е необикновено. Та нали до през днешния ден твърдеше, че ние пазим най-строго европейската граница и получи милиони за това. Той призна, че е лъгал, опроверга личните си думи и удостовери нашите, че границата ни е пробита и сигурността застрашена. Защо Борисов взе този завой? Какво ли ни чака до края на срещата? "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР