Категорично няма логика сами да си поставяме ограничения заради чумата

...
Категорично няма логика сами да си поставяме ограничения заради чумата
Коментари Харесай

Танева: Няма логика да ограничаваме търговията със зърно заради чумата

Категорично няма логичност сами да си слагаме ограничавания поради чумата по свинете, когато приказваме за търговията на зърно. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на съвещателен съвет по зърното, съобщи „ Фокус “.

„ Радвам се, че в обстановката, в която сме, в тази изключителна рецесия с африканската чума по свинете, имаме позитивни вести. За страдание надали те ще бъдат акцентът. Наистина е хубаво, че още веднъж ще имаме една от най-хубавите реколти ", стартира ревюто си министърът на земеделието, храните и горите. Тя благодари на всички организации, които обществено са застанали зад ограниченията на МЗХГ, на БАБХ.

" Безспорно извънредно непопулярни ограничения. Няма спор в това. Много съм признателна на всички хора, които се вслушаха във всички информации на органите по отношение на риска от разпространяването на африканската чума по свинете ", изясни Танева. Министърът срещна със обстановката и показа няколко числа.

Танева означи също, че чумата е злополучие за цяла Европа. " Само за тази година в европейските страни членки на Европейски Съюз има регистрирани 628 огнища, от тях 553 са в Румъния. Засегнатите прасета общо са към 260 хиляди броя. Отделно има 3600 случаи на диви прасета. Това е единствено за първите седем месеца на тази година. Отделно това мога да дам данни и за от началото на 2014 година за огнищата. Над 1 млн. прасета са наранени в страните членки на Европейски Съюз. 3 млн. прасета общо за Европа наранени от африканка чума по свинете. Ситуацията в Русия на процедура е ендемична “, сподели Танева. По думите й там чумата има от 12 години. Министърът уточни, че болестта след това продължава през Украйна. „ Защо загатвам тези две страни? Когато се приказва за зърното и за търговията, следва да знаем, че няма логичност сами да си слагаме проблеми, при изискване, че в страни, които са съществени експортьорки на зърно, които са с извънреден интензитет на африканска чума по свинете – 12 години в Русия, в никакъв случай не е имало тематика за регулация “, акцентира министърът. По думите й не би трябвало сами да си провокираме проблеми и ограничавания.

Министърът акцентира, че науката е споделила задоволително ясно какви са рисковете за разпространяване на болестта посредством фуража. „ БАБХ още предходната година е издала подробни инструкции за фуража, за това по какъв начин би трябвало да бъде създаден, по какъв начин би трябвало да бъдат изхранвани животните, тъй че да се изключи разпространяването на вируса АЧС през фуража. Това е задоволително брой дни отлежаване на зърното след беритба. По принцип науката приема, че вирусът може да бъде деен при мокрота 13 % на зърното най-вече до четири дни, в случай че културата е била инфектирана. Т.е. след тези дни следва да приемем, че не би следвало да има деен вирус. Извън това напътствията общоприетоо са фуражът да се подготвя от зърно, което е складирано 60 дни “, уточни още министърът. /focus-news.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР