Категорично недостатъчна е помощта от държавата, с която се поемат

...
Категорично недостатъчна е помощта от държавата, с която се поемат
Коментари Харесай

Големите държави взимат кредит от ЕС, за нас може и да не останат средства

Категорично незадоволителна е помощта от страната, с която се поемат 60% от заплатите на чиновниците в няколко бранша. Това съобщи Ваня Григорова, стопански консултант на КТ „ Подкрепа “. Според нея държавното управление е пропуснало момента, в който да вземе заем от Евросъюза за негативни лихви.

Малките компании няма да могат да запазят работната си ръка, тъй като ще би трябвало да доплатят 40% от заплатите, плюс осигурителните вноски, изясни Григорова пред БНР. От синдиката са предложили браншове, които да бъдат включени в листата, за който ще важи мярката. Приета е единствено обработващата индустрия, не и добивната, химическата, както и производството на електро- и топлоенегрия.

По думите на синдикалния експерт нужните средства могат да бъдат обезпечени само посредством нов държавен дълг. Германия, Франция и Италия взимат заем и за нас може и да няма средства с негативна рента, счита икономическият специалист.

След оповестеното изключително състояние държавното управление анонсира разпореждане, съгласно което страната поема 60 на 100 от заплатите в частния бранш за три месеца. Условието е работата на компанията, която кандидатства за обезщетения, да е прекратена за целия интервал или за част от интервала на изключителното състояние, само че не повече от три месеца. Работодателят е задължен да изплати цялостния размер на заплата по данни за застрахователен приход на своите чиновници, както и да резервира тяхната претовареност. Такава помощ могат да получат единствено компании, които нямат отговорности към страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР