Категорично изборът ми не беше предрешен. Това заяви новият председател

...
Категорично изборът ми не беше предрешен. Това заяви новият председател
Коментари Харесай

Новият председател на ВАС за повторния си избор и съмненията около имотите му

Категорично изборът ми не беше превдварително решен. Това съобщи новият ръководител на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков в предаването „ Тази заран “ по bTV.

Безпрецедентно той беше определен от два състава на Висшия правосъден съвет (ВСС) – от остарелия и от новия състав, откакто президентът Румен Радев върна първото предложение за назначението му.

По думите на Чолаков в конституционните пълномощия на президента е да реши дали да подпише предлагането. „ В съответния случай той е решил да откаже и върна процедурата във Висш съдебен съвет. Лично аз не се тормозих “, сподели Чолаков.

Гостът посочи, че встъпва в служба на 22 ноември.

Назначаването си за изпълняващ длъжността зам.-председател на Върховен административен съд той изясни с освобождението на поста от Боян Магдалинчев след избирането му за член на Висш съдебен съвет и потребността някой да прави работата, тъй като „ работата на съда не може да спре “.

„ В електроните медии се появиха всевъзможни неща (че изборът му за ръководител на Върховен административен съд е бил предупреден, бел. ред.), само че аз съм номинация на съдиите от Върховен административен съд, не съм препоръчан от господин Георги Колев. Нали разбирате, че това са 59 съдии, които са ме подкрепили при извършената процедура на пленума “, уточни той.

Няма никаква предрешеност на избора , това се потвърди и от двете гласувания на Висш съдебен съвет “, акцентира Чолаков. По думите му той в никакъв случай не е бил любимец на Колев.

Гостът уточни, че досегашното управление на съда е направило значително, само че има проблеми в работата , свързани с властническия жанр на ръководство на Колев. В своята работа той ще се опита да промени имиджа на Върховен административен съд и да го направи по-открит.

Чолаков призна, че във Върховен административен съд има роднински назначения , само че посочи, че претендентите са минали през написаната в закона процедура за кандидатстване и назначение. При нас те са не повече от 3–4, добави той.

За подозренията за добитите от него парцели посредством цесии Чолаков уточни, че не ги е заявил, тъй като те не подлежат на обявление. Чрез цесиите той е получил „ обещания от избрани хора да ми трансферират собствеността върху избрани парцели през 2021 година “.

Имотите са контрактувани от Илиян Петков, с който Чолаков бил в облигационни правни отношения. „ Следваше той да ми върне дадените в заем суми до края на 2011 година Вместо да ми върне тези суми, той трансферира тези свои вземания по тези контракти “, сподели гостът. Имотите са в земеделска кооперация, арендата от тях се заплаща на Чолаков, само че той не се води техен притежател, добави гостът.

Става въпрос за към 100 декара земеделска земя. Заемът, даден на Петков, бил 50 хиляди лева, а арендата – към 100 лева на декар.

Категорично тези земи не са били отредени за ВЕИ-та, съобщи Чолаков. След 2021 година, когато публично стане техен притежател, има намерение да останат аграрни земи.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР