Категорично искам да заявя, че това е най-гнусната новина, която

...
Категорично искам да заявя, че това е най-гнусната новина, която
Коментари Харесай

Лекар е починал от коронавирус, защото е правил дишане уста в уста на пациент и му е спасил живота?

" Категорично желая да заявя, че това е най-гнусната вест, която може да се направи " , сподели в предаването " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия Катя Сунгарска - представител на Столична незабавна помощ (ССП). Коментарът ѝ е по отношение на излязлата информация, че лекар Юлиян Стамов не е умрял от COVID-19, а е бил болен от рак и гибелта му е била предстояща.
Тя акцентира, че преди към седмица той е реанимирал пациент, на който се е наложило да извърши цялостен размер реанимационни дейности. По този метод той е поел доста тежък вирусен товар. " Това звучи необикновено и не знам дали въобще някой доктор по света ще прави такава операция " , безапелационна е Сунгарска. Тя изясни, че има технология и разнообразни средства, посредством които да се извърши тази операция и Стамов не би си разрешил да го направи по различен метод.
Говорителят на ССП уточни, че умрелият доктор е трябвало да навърши 50 година в края на този месец. Почти всеки ден е ходел на фитнес, упражнявал е и е изглеждал здрав. До този миг има 4-ма умряли от коронавируса медици у нас, които техните сътрудници нарекоха " тихите герои на нашето време " - лекар Илияна Иванова, лекар Нели Пандова-Илиева, лекар Юлиян Стамов и лекар Борислав Иванов.

Междувременно, във Фейсбук бе оповестен пост от името на лекар Десислава Кателиева, която е възмутена от разногласията за умрелите от COVID-19 лекари. " Те не заслужават спор в обществените мрежи и медиите по тематиката: " Истина или неистина е, че те починаха от COVID-19? " Този спор е фиктивен от уеб сайтове за подправени вести, в които ухилени самодоволни хора с подправени профили в обществените мрежи се гаврят с паметта на сътрудниците ми. Махнете си мръсните ръце от паметта на тези чисти хора. Намерете си друга плячка. Има няколко рискови места, на които можете да се болестите с COVID-19 - на всеобщи сбирки (мачове, нощни заведения, празненства, спортни надпревари, сбирки), в лечебни заведения, на работното си място, при дълги пътувания и в фамилията. Колегите ми се разболяха на работното си място в болничното заведение, спасявайки живота на пациентите си, а не на стадиона, на круиз или в дискотеката. Заразиха и фамилиите си. Влизате в кабинетите ни, отваряйки вратата със салфетка и с ръкавици и не смеете да седнете на стола от боязън да не се болестите.
Колегите ми прекарват в тази среда по 12 часа, а някой и по няколко седмици. Често пъти сами си чистят и дезинфекцират кабинетите, отделенията и колите за спешна помощ, тъй като не доближават хора. Търсите доктор с мотив и без мотив, като от време на време се преглеждате в няколко лечебни заведения в границите на един ден, с цел да съберете повече отзиви. Преминавате към разпра, когато се наложи да почакате, без значение, че виждате какъв брой сме претрупани. Моите сътрудници потърсиха помощ директно преди да се влошат, даже се самолекуваха, с цел да не претоварят системата. Да,те имаха и съпътстващи болести, като всички Вас, само че можеха да остареят с тях. Те обичаха живота и все пак, го изгубиха поради Вас! Не напуснаха, не се скриха в домовете си, като Вас! Те бяха в колата за спешна помощ, в кабинета, в отделението, като стотици мои други сътрудници сега.
... Бясна съм от ширещата се долнопробност и преднамереност към нас, медиците, които се излагаме на риск, които се разболяваме и от време на време губим живота си за пациентите си. Това е неприемливо, това е еднакво на подигравката на ди джей COVID-19 в чалготеката в Благоевград. Спрете с клеветите и лъжите, в случай че не сте задоволително хора, с цел да изкажете съболезнования, да засвидетелствате почитание, най-малко млъкнете! ", написа в профила на Национална Асоциация СМП лекар Кателиева.

От своя страна, организацията насочи послание до всичките си сътрудници по незабавните неотложните звена, вътрешните и инфекциозни отделения още веднъж посредством обществената мрежа. Ето какво гласи то: " Настъпи моментът и би трябвало да гледаме на всеки пациент, като евентуален заразоносител, да се пазим и нито за момент да не подценяваме персоналната си сигурност. Предните няколко месеца, кръстени специалисти ни объркаха с спорните си послания в сгода на политиците и бизнеса. Един ден ни уверяваха, че сме преборили пандемията, на другия, че не сме, затвориха ни по домовете при 20 болни дневно, а в този момент позволиха футболни дербита и отвориха нощните заведения и курортите при 180 болни дневно. Защо не Ви имам вяра г-да, консултиращи властта? Сега обаче сме в същинска зараза от непредвидим и рисков вирус.
Губим сътрудници - болни, умряли, напускащи. Бройката на инфектираните пациенти почва да надскача опциите ни да ги прегледаме, диагностицираме и лекуваме. Спрете да вярвате на политикоудобните псевдопророци, които ни хвърлят от тайни теории в мрачни сюжети за претъпкани с трупове морги. Нужни сме на пациентите си, на фамилиите си и в този момент е значимо да ограничим жертвите измежду нас! Ако се заразим следствията ще рефлектират освен върху личния ни живот и фамилиите ни, само че и върху сътрудниците ни и върху пациентите ни. Пазете се, сътрудници, и не пипайте пациентите си, без да сте в цялостно защитно облекло. Това не е непрофесионално, това е животоспасяващо и за тях и за Вас! "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР