Категорично имаме план за справяне и излизане от кризата. Още

...
Категорично имаме план за справяне и излизане от кризата. Още
Коментари Харесай

Зорница Русинова: Правителството категорично има план за справяне и излизане от кризата

Категорично имаме проект за справяне и излизане от рецесията. Още от нейното начало преди всичко бе здравето на хората и обществените ограничения. Мобилизирахме задоволително средства, с цел да подпомогнем най-възрастните и най-засегнатите жители. Икономическите ограничения също дават резултат - мярката 60/40 работи, безлихвените заеми също стартираха от тази седмица. Най-важното е да имаме единодушие, а не да се вършат политически диспути от Българска социалистическа партия и то ориентирани основно към фигурата на премиера. Видяхме и през днешния ден, че от опозицията не предложиха нищо действително.

Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова  Зорница Русинова Зорница Русинова е магистър по интернационалните стопански връзки от Университета за. "Ежедневно до нас доближават сигнали за хора, които се намират в доста тежко състояние поради обществената изолираност. Правим всичко допустимо - разнасяме храни по домовете, осигуряваме топъл обяд, възползваме се от всички оперативни стратегии. За нас най-важни са ограниченията за хората, които сега са останали без работа, обществените предприятия и самоосигуряващите се, тъй като те са измежду най-пострадалите от пандемията. Тук работим с отпущането на заеми по Оперативна програма "Инициатива за дребни и междинни предприятия ". Долната граница на тези заеми е 5 000 лв., а горната е 50 000 лв.. В момента водим договаряния с Европейска комисия доланата граница да стане 3 000 лв., с цел да може повече хора да се възползват от тях. Кредитите са най-разнообразни и с най-различни условия. Хубаво е, че те ще може да се употребяват и след приключването на изключителното състояние ", разкри Зорница Русинова  Зорница Русинова Зорница Русинова е магистър по интернационалните стопански връзки от Университета за.

БЧК раздаде на столичани хранителни артикули от първа нужда

Тя разяснява и държавната мярка, станала известна като 60/40. "Общо 7403 заявки от предприятия за опазване на заетостта на 101 849 техни чиновници са подадени по мярката 60/40 в бюрата по труда в цялата страна към 27 април, оповестиха от Министерството на труда и обществената политика. До момента са утвърдени заявките на 1979 работодатели за опазване на работните места на 28 674 души. Преценката се прави в период от 7 работни дни след кандидатстването. Нараства и броят на фирмите, които към този момент са получили от страната средства в размер на 60% от осигурителния приход и дължимите осигуровки за своите чиновници. Само на 28 април 2020 година Национален осигурителен институт преведе обезщетения на 631 компании за 8531 служащи. До момента общо 1364 работодатели са получили държавна помощ за 19 003 чиновници на обща стойност 5 903 296 лева Мярката работи и това е вдино от цифрите ", безапелационна бе Русинова.

С 45 млн. лева по ОПРЧР ще бъде разширена патронажната грижа за възрастни и хора с увреждания

"Най-много регистрирани в бюрата по труда са хората със приблизително обучение и то в огромните градове. Това са основно чиновници в моловете, кина, заведения за хранене и хотели. Около 14% са висшистите, а към 12% са хората с ниско обучение. За всички тези групи би трябвало да има разнообразни ограничения и ние работим в тази тенденция, като задачата ни е бързо да изваждаме хората от бюрата по труда и те да не застояват там дълго ", приключи зам.-министърът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР