Категорични са данните, че възприемчивостта към заболяването остава голяма. 102%

Категорични са данните, че възприемчивостта към заболяването остава голяма. 102% ...

102% увеличение на заболеваемостта и 50% ръст на починалите от COVID-19 |.


Категорични са данните, че възприемчивостта към заболяването остава голяма. 102% е седмичният ръст на заболеваемостта, с 50% се е увеличила смъртността в страната. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, на брифинг за епидемичната обстановка у нас.

България е на 21 място в ЕС и на 2 място по 14-дневна заболеваемост на Балканите. Според данните за смъртността страната се нарежда на 10 място в ЕС и на 4 на Балканите.

На 26 октомври е отчетена рекордна заболеваемост над 220 на 100 000.

Няма зелени зони от коронавируса на територията на страната. В 18 области разпространението на инфекцията е над 120 на 100 000 души, което ги поставя в червената зона. Само Видин и Добрич все още са в жълтата зона с по-малко от 20 на 100 000 души заболели.

Най-високият дял на починалите е във възрастта над 70-80 години. При по-възрастните болестта протича по-тежко и често летално.

Тревожен ръст се забелязва при лицата, приети за болнично лечение, изтъкна той.

Над 2000 са заразените медици в страната. 37% са заразените лекари, а 33% са медицинските сестри.

Сериозно нарастване на заразените има при учениците в гимназиален и прогимназиален етап, стана ясно още от думите на Бойко Пенков. 

По думите на зам.-министъра целта ни е рязката крива да бъде пречупена и разпространението на инфекцията да бъде задържано в на плато. 

Директорът на "Пирогов" професор Асен Балтов посочи, че спешните отделения изнемогват. Той прогнозира, че в следващите 7 до 10 дни броят на настанените в болници ще стигне до 4000. По думите му задължително е и частните болници да открият отделения за лечение на коронавирус.

Очаквайте подробности!

Източник: offnews.bg