Категорична подкрепа за членството на Албания и Република Северна Македония

...
Категорична подкрепа за членството на Албания и Република Северна Македония
Коментари Харесай

България, Гърция, Румъния и Хърватия с общо послание: Мястото на Албания и Северна Македония е в ЕС

Категорична поддръжка за участието на Албания и Република Северна Македония в Европейския съюз - към това се сплотиха външните министри на България - Екатерина Захариева, на Гърция - Никос Дендиас, на Румъния - Рамона Манеску, и на Хърватия - Гордан Гърлич-Радман, които се срещнаха по традиция в границите на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Четиримата първи дипломати на балканските страни от Европейски Съюз направиха обзор на европейската интеграция на шестте им съседки, които са към момента отвън Съюза, и набелязаха сензитивните въпроси към промените във всяка една от тези страни и по какъв начин могат да бъдат подкрепени.

“Убедени сме, че ще бъдем по-сигурни, по-проспериращи и по-богати, само в случай че всички наши съседи станат членове на Европейския съюз - обърна се към сътрудниците си Екатерина Захариева. - Гърция помагаше на нашите три страни в присъединителния интервал, а в този момент е време ние да подкрепим нашите съседи от шестте страни от Западните Балкани. Благодаря на Румъния и Хърватия за продължаването на целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.”

“България подписа контракт за другарство с Република Северна Македония и той би трябвало да се извършва. Албания би трябвало да ползва законодателството, което одобри. България поддържа започването на договаряния за участие и с двете държави”, съобщи Захариева.

“Поздравления за България и Румъния за сполучливите ръководи на Съвета на Европейски Съюз, желаем триумф и на Хърватия.

Гърция излиза от 10-годишна рецесия, доста гърци изгубиха своя метод на живот, страната бе насочена във вътрешността, само че в този момент още веднъж ще бъдем ангажирани с Балканите и с европейските тематики. Подкрепяме и Албания, и Република Северна Македония за участие в ЕС”, съобщи гръцкият първи посланик Никос Дендиас.

Румънският външен министър Рамона Манеску съобщи, че България, Гърция, Румъния и Хърватия би трябвало да продължат да координират дейностите си в политиката по разширението. “Трябва да ги подкрепим нашите съседи и да продължим ангажираността, с която България водеше този развой по време на своето Председателство. Разделянето на Албания и Република Северна Македония ще е огромна неточност и мисля, че времето е пристигнало за положителен сигнал”, добави Рамона Манеску.

“Подкрепяме и Албания, и Република Северна Македония в европейския им път. Искаме всички страни в района да живеем като положителни съседи”, сподели хърватският външен министър Гордан Гърлич-Родман.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР