Категорична подкрепа с 89,5% на българското общество за правото на

...
Категорична подкрепа с 89,5% на българското общество за правото на
Коментари Харесай

90 % от българите подкрепят легалния аборт

 Категорична поддръжка с 89,5% на българското общество за правото на плануван законен аборт демонстрират данните от национално-представително изследване, предоставено от Български фонд за дамите (БФЖ) на социологическа организация Алфа Рисърч.

С него започва осведомителната акция за репродуктивните права на дамите " Моята орис. Моят избор “, която цели да разпространява настройките на българите по тематиката и да развенчае митовете, които се употребяват като причини от някои политически партии и религиозни организации, в опит за възбрана на легалния аборт в България през последните месеци.

Обществените настройки са безапелационни, че абортите би трябвало да бъдат позволени, като дамата и сътрудникът ѝ би трябвало да имат правото сами да вземат решение този въпрос. Общественото мнение също по този начин е консолидирано към тезата, че правото на аборт е фундаментално човешко право на всяка жена – по този начин считат 89 на 100 от пълнолетните жители на страната.

Резултатите от проучването демонстрират още, че поддръжката за правото на аборт надалеч не значи поддръжка за безконтролно държание, в противен случай: 86% от българите са на мнение, че е най-добре дамата да се защищава от нежелана бременност, само че, в случай че такава се случи, тя би трябвало да има право на избор, дали да направи аборт или не. 

Добрата здравна и полова просвета на мъжете и дамите се разпознава като основна причина за отговорно и безвредно репродуктивно държание, в това число предотвратяване от нежелана бременност. В това отношение болшинството от 76% от българските жители застават твърдо зад позицията, че още в учебно заведение е належащо да бъдат въведени часове по здравно и полово обучение. Това мнение споделят както по-възрастните, по този начин и по-младите генерации, както мъжете, по този начин и в още по-голяма степен – дамите, живеещи в разнообразни обитаеми места и с друг социално-икономически статус. Предадената от експерти информация се възприема като доста по-надежден метод подрастващите да придобият познания за репродуктивното си държание спрямо други източници като интернет и други

Обществените настройки са безапелационни и по въпроса, че възбрана на абортите би донесла доста повече негативи, в сравнение с позитиви – както персонално за здравето на дамите, по този начин и в обществен проект. На база на отрицателен опит в предишното две са предстоящите най-сериозни последствия: преди всичко, повишаването на незаконните аборти с всички опасности за здравето на дамите (73%), на второ -  увеличение броя на изоставените деца (55%). Тезите, стартирани от съперниците на легалните аборти, остават извънредно непопулярни в настройките на хората: съгласно едвам 6% възбраната на абортите би решила демографската рецесия, а 9% са на мнение, че ще се раждат повече деца, които ще бъдат отглеждани от своите родители.

Обществото е надалеч от убеждението, че абортът е измежду главните фактори за демографската рецесия. Напротив, той е най-рядко припознаваната причина за обезлюдяването и застаряването на популацията. Според болшинството от жителите в основата на демографския проблем стои комплекс от социално-икономически фактори: преди всичко – ниските приходи, които принуждават доста младежи да емигрират в чужбина, като по този метод понижават дамите в детеродна възраст у нас (82%), на второ – международната наклонност в развитите страни, от която България не остава незасегната - да се раждат по-малко деца, само че да им се обезпечават по-добри условия на живот и качествено обучение (58%), и на трето място – цялостното застаряване на популацията (57%).

По въпроса по какъв начин би трябвало да се заплащат абортите – персонално или от страната, всеки втори е на мнение, че следва да бъдат покривани от здравната каса, при изискване, че дамата е здравно обезпечена. Останалата част от жителите се затрудняват да вземат отношение по тематиката (26%) или считат, че тази процедура би трябвало да бъде платена, без значение дали дамата е обезпечена или не (22%). Зад тезата, че разноските за аборт следва да се поемат от НЗОК, по-силно застават дамите в дейна възраст (30-50 г.), заети с неръчен труд, които в най-голяма степен биха могли да се възползват от правото здравната каса да заплати такава процедура, в случай че им се наложи.

Проучването записва сходни позиции по тези въпроси измежду всички социално-демографски групи в страната: както измежду по-младите, по този начин и измежду по-възрастните, в огромните и в дребните обитаеми места, както измежду дамите, по този начин и измежду мъжете, измежду хора с друг учебен и социално-икономически статус.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР