Катедралата “Парижката Св. Богородица” е описвана като бижуто на готическата

...
Катедралата “Парижката Св. Богородица” е описвана като бижуто на готическата
Коментари Харесай

“Парижката Св. Богородица” – история, реликви и културно наследство

Катедралата “Парижката Св. Богородица” е описвана като бижуто на готическата архитектура. Вчера главната й структура беше избавена от пламъците на големия пожар, унищожил изцяло покривната й структура. Заради пламъците кулата-копие се срути.
" Нотр Дам " е избавена от цялостен провал, само че вредите от огъня са големи Според полицията, пожарът в катедралата е случаен, а не е провокиран съзнателно
Въпреки напъните на огнеборците, катедралата претърпя големи вреди от огненото злополучие.

Снимка: Reuters

Кога е издигната и какво значи името й?

Строежът на катедралата “Нотр Дам дю Пари”, позната на български като “Парижката Св. Богородица” е почнал през 1163 година Историци считат, че на нейно място се е издигал храм на Юпитер преди Франция да стане християнска страна. По-късно там е била вдигната ранно-християнска базилика.

Идеята на това място да се издига готическа катедрала е на парижкият свещеник Морис дю Съли през 1160 година Тогава той взема решение всички здания на това място да бъдат съборени, материалите им – рециклирани и там да се издигне нова християнска катедрала в модерния тогава готически жанр.

Сградата е приключена съвсем 200 години по-късно през 1345 година

Името й Notre-Dame de Paris в превод значи “Нашата дама от Париж” – знак на парижани и французи.

Снимка: iStock

Покривът и кулата-копие

Пожарът унищожи изцяло покривната структура на катедралата, която сама по себе си е произведение на архитектурното изкуство. Наричан още “гората”, покривът на храма беше построен от дъбови дъски и трупи, които бяха изцяло унищожени по време на огъня.

Кулата-стрела, която не устоя на огненото злополучие, се намираше над олтара на катедралата. Оригиналната стрела е построена през 13 в., само че пет века по-късно тя е отстранена поради ерозия породена от вятъра и климатичните условия в Париж. През XIX в. по време на реституция е решено стрелата да бъде възобновена, като новата версия е направена от дъб затрупан с олово. Цялата стрела е тежала 750 тона.

Снимка: Reuters

Кулата е била покрита със скулптури на христовите апостоли. За благополучие на парижани, всички скулптури без една са били отстранени няколко дни преди в катедралата да избухне пожара.

На върха на стрелата има скулптура на петел, в която са били вградени три реликви – малко парче от тръненият венец на Христос, както и реликви на Св. Дени и Св. Женевиев – патрони на Париж.

Снимка: Wikimedia Commons

“Книгата на бедните” и християнските розетки

Катедралата е наричана още “книгата на бедните”, защото фасадата на готическата катедрала е покрита с древен изображения. В предишното парижани, както и посетителите на града, всеобщо са били необразовани и това е бил единственият метод да се допрян до светите трудове.

Централните врати на катедралата демонстрират значими елементи от християнската история. Над централната врата е изобразен Страшният съд, от дясно – коронацията на Дева Мария, а от ляво – животът на значими за Париж светци.

Снимка: Reuters

Най-известните архитектурни детайли на катедралата са розетните прозорци – най-известните стъклописи в целия свят. Съдбата на прозорците е неразбираема, само че мрачна. Високата температура на пожара евентуално е разтопила оловната рамка на розетките, в резултат на което трите розетни прозореца може да са изцяло унищожени.

Снимка: Reuters

Тръненият венец на Христос и реликвите

Най-важната и значима светиня, която се съхранява в катедралата е тръненият венец на Христос, положен на главата му по време на разпятието.

Съкровищницата на “Парижката Св. Богородица” пази също част от дървения кръст, както и един от пироните, употребявани за разпятието на Христос.

Тръненият венец, както и туниката на Св. Луи са избавени от пожара.

Пожарът е развалил също камбаните на катедралата, както и органът й.

Снимка: Reuters

“Парижката Св. Богородица” в историята

Сградата на катедралата сама по себе си е историческо завещание.

През 1431 година в нея е коронясан британският крал Хенри VI.

Наполеон Бонапарт, поръчал реставрацията на катедралата, също е провъзгласен за император през 1804 година там.

През 1909 година папа Пий X прогласява Жана д’Арк за блажена в катедралата.

“Парижката Св. Богородица” е претърпяла няколко пожара през годините. Настоящата основна сграда на църквата е построена по-късно, откакто огън унищожава истинската. Пожар обгръща постройката и през XIII в., след което е изцяло възобновена.

Снимка: Wikimedia Commons

Катедралата и Виктор Юго

Безспорно най-известното литературно произведение обвързвано с християнската катедрала е “Гърбушкото от Нотр-Дам” на Виктор Юго.

През годините катедралата била изоставена и почнала да разрушава. Френският публицист Виктор Юго приемал постройката като необикновено произведение на архитектурата и написва романа си с единствената цел да я избави.

Снимка: iStock

Юго стартира да написа романа си през 1829 година и го приключва чак през 1831 година макар натиска от издатели. Причината е, че писателят желал да опише всички архитектурни особености на катедралата с оптималната акуратност.

Романът реализира задачата си и реставрацията на катедралата стартира с цялостна мощ. Виктор Юго съумява да избави признакът на Париж.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР