Катедра по ендокринология и Катедра по педиатрия и медицинска генетика

...
Катедра по ендокринология и Катедра по педиатрия и медицинска генетика
Коментари Харесай

Нарушенията на хипоталамуса дискутират днес в МУ-Пловдив

Катедра по ендокринология и Катедра по педиатрия и здравна генетика „ Проф. доктор Иван Андреев “ при Медицински университет – Пловдив провеждат четвъртото издание на Пловдивски зимни ендокринни дни. Форумът ще се организира онлайн през днешния ден и ще бъде открит от ректора на университета проф. доктор Мариана Мурджева.
 
Пловдивски зимни ендокринни дни стартираха през 2020 година, само че към този момент са обичайно научно събитие, което се посреща с огромен интерес от ендокринолози, педиатри, интернисти, общопрактикуващи и специализиращи лекари, както и от студенти от всички медицински университети в страната.
 
Тематиката на събитието тази година е обвързвана с функционалностите и нарушаванията на хипоталамуса – главен регулатор на хипофизата и редица периферни ендокринни жлези. Вродените отклонения оформят характерни хипоталамични синдроми, които са редки и по-малко познати, изключително когато са съчетани с разнородни други патологични положения, описа ръководителят на Катедра по ендокринология проф. доктор Мария Орбецова. Тя акцентира, че положителното познаване на добитите нарушавания е извънредно значимо за слагане на вярна диагноза на всички хипоталамо-хипофизарни болести и подкрепя диференциално-диагностичния развой при болести на периферните ендокринни жлези, изключително на надбъбречните и половите.
 
Хипоталамусът е главен модулатор на апетита и измененията в телесното тегло, заради което нарушената му функционалност може да докара до хранителни разстройства като булимия и анорексия, струпване на тегло и нарушавания във възпроизводството. Не на последно място стоят психосоматичните хипоталамични разстройства, които основават диагностични и лечебни проблеми, сподели още проф. Орбецова.
 
В научната стратегия са застъпени най-важните страни на хипоталамичната физиология и патология с теоретична и практическа устременост под формата на клинични случаи.
 
Гост-лектори от МУ-София са доцент доктор Анелия Томова, проф. доктор Филип Куманов и проф. доктор Михаил Боянов – водещи експерти в региона на представяните от тях тематики.
 
Пловдивски зимни ендокринни дни ще се проведат под формата на уебинар през днешния ден  в две онлайн сесии във времеви интервал 09:00 - 14:00 ч. със свободен достъп посредством университетската платформа в Zoom.

Линк за присъединение към Пловдивски зимни ендокринни дни:
https://zoom.us/j/98234131987
Meeting ID: 982 3413 1987
 
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР