Катастрофите са също толкова опасни колкото катастрофите. Стотици българи загиват

...
Катастрофите са също толкова опасни колкото катастрофите. Стотици българи загиват
Коментари Харесай

Извънредно в БЛИЦ TV! МВР взима крути мерки срещу войната по пътищата! Шефът на полицията в ексклузивно интервю пред медията ни!

Катастрофите са също толкоз рискови колкото злополуките. Стотици българи умират всяка година по пътищата. По този въпрос потърсехме за коментар шефа на Главна дирекция " Национална полиция " основен комисар Христо Терзийск. Терзийски е минал през профилирани курсове към Международна правоприлагаща академия – ILEA – през 2005 година в Будапеща и през 2008 година в Розуел, Съединените щати. Главен комисар Терзийски отговори на всички въпроси на Ивайло Крачунов. - Главен комисар Терзийски, какво е мнението Ви за необявената война, която се води по пътищата на България?
- Знаете какъв брой доста промени се направиха в редица закони. Основен е тях е Законът за придвижване по пътищата.

Тази тематика е сензитивна за обществото и би трябвало да е такава, тъй като с изключение на ежедневните репортажи за тежки пътно-транспортни катастрофи, даването на статистически данни не е главен подробност.

За мен е значимо всеки един жител на страната, който е и водач на автомобил по нашата републиканска пътна мрежа да одобри отговорността за това, че с дейностите може да заплаши живота на доста хора.

При нас от началото на годината направихме редица реорганизации, тъй че да бъдем оптимално ефикасни и да покрием оптимално доста сектори от републиканската пътна мрежа с надзор. Но единствено това не е задоволително.

Имаме спад в броя на тежките ПТП, спад във връзка с ранените и понижаване на жертвите в тези произшествия, само че това по никакъв метод не може да ни успокоява.

- Преди към 10 дни в област Ловеч станаха 3 доста тежки кървави произшествия с голям брой починали.
- Едната от тях беше покрай с. Микре, другата към Български извор, а третата в региона а на Сопот. Отделно преди тези 3 произшествия, още веднъж на територията на Ловешка област имаше тежка злополука, в която починаха 2 деца, а други две бяха съществено ранени. Всички те бяха малолетни.
Те бяха взели автомобил от село Кирчево, с цел да отидат на дискотека в Ловеч в петък против събота към среднощ.

Без никакви странични аргументи автомобилът с младежите беше самокатастрофирал и паднал в едно дере.

Това са единствено част от образците, които се случиха през последните дни.

За това и по време на оперативките при министъра на вътрешните работи вършим всичко допустимо, с цел да сме оптимално ефикасни във връзка с пътния надзор.

- Какви спомагателни ограничения взима Пътна полиция, с цел да ограничи случаите?
- Вкарваме доста нови механически средства.

Първите коли, които бяха доставени след дълги години очакване, бяха дадени на чиновници на Пътна полиция.

През предходната седмица се откри нов сектор от Околовръсното шосе. Първото нещо, което бе направена от нашата страна бе да сложим една камера, която да следи скоростта.

Знаете тези камери по какъв брой нарушавания снимат, само че все пак българският лидер очевидно желае разпоредбите да важат за всички останали, само че не и за него.

Българските водачи си наподобяват с футболистите, които съблюдават разпоредбите по време на мачовете в Европа и не псуват съдиите, а когато са на нашите терени се нахвърлят на реферите с псувни. По същия метод нашите водачи съблюдават разпоредбите, когато карат в Германия, Италия, Испания, Франция и Англия, само че когато се приберат у нас част от тях са като обезумели. Само на неналичието на нрав се дължи тази разлика?


- Мога ли и аз да Ви задам един въпрос?
- Да, несъмнено!

- От няколко месеца в действие са нови правила от Закона за придвижване по пътищата, при които в случай че управлявате Вие автомобил, а свидетелството ви за правоуправление е с изминал период, редно ли е да продължите да шофирате.
- Не.

- Законът безапелационен ли е?
- Категоричен е!

- Преди няколко сходни такива случая с публично значими персони, имаше Ваш сътрудник, който по същия метод беше спрян със удостоверение за ръководство с изминал период. Неговият автомобил беше дерегистриран за избран интервал, а на него му бе наложено наказване.

След това започнаха да се вършат инспекции дали това е обикновено, дали е законно. Дали един водач е дееспособен, при изискване, че шофьорската му брошура е изтекла. Т.е. стартира да се разяснява законът. А един закон не би трябвало да се разяснява, а да се ползва.

Това е моят отговор на Вашия въпрос. Ние сме такива водачи, тъй като сме претенциозни по повод държанието и мнението на всички останали, само че не и на нашето персонално. Някои си мислят, че са най-хубавите, най-бързите и най-умните и в случай че може за тях разпоредбите да не важат, а да важат за всички останали.

За това съгласно мен ние сме нетолерантни и недисциплинирани, с което си навреждаме на самите нас.

- Дай Боже нещата да се трансформират и българските водачи да се държат като европейци на пътя.
- Надявам се!

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР