Катастрофиралите Boeing 737 Max в Етиопия и Индонезия не са

...
Катастрофиралите Boeing 737 Max в Етиопия и Индонезия не са
Коментари Харесай

Катастрофиралите Boeing били без 2 системи за безопасност, за които компанията искала доплащане

Катастрофиралите Boeing 737 Max в Етиопия и Индонезия не са били оборудвани с скъпа система за сигурност, за която компанията-производител е желала в допълнение заплащане, разкрива The New York Times.

Подобно на колите, и при самолетите разликата в цената сред базовите модели и тези, които имат всички вероятни спомагателни екстри, може да е голяма. Някои от тях може да са просто са комфорт, като по-хубави седалки, спомагателни тоалетни и други. Но други включват системи за връзка, навигация и сигурност.

Някои авиолинии, изключително нискобюджетните като индонезийската Lion Air, чийто Boeing се разруши, избират да не ги купят - а регулаторите не ги задължават.

След двата трагични случая Boeing дава обещание една от тези системи за сигурност да бъде включена в общоприетия пакет.

Конкретната причина за злополуките към момента не е ясна. Но проверяващите ревизират дали нова стратегия, която би трябвало да предотврати прекъсване на работа на моторите при прекомерно внезапно нанагорнище, не е отговорна.Тази система получава данни от два датчика, които дефинират накъде сочи носа на самолета. Когато тя засече, че самолетът се издига с ъгъл над безвредния, тя автоматизирано натиска носа на машината надолу.

И тук идват спомагателните системи, за които компанията желае да се доплати. Едната демонстрира на екрана данните от двата датчика, а другата е просто лампа, която светва, когато те демонстрират противоречащи си данни. Именно лампата скоро ще стане общоприета добавка към всички самолети.

В момента системата, която дефинира дали самолетът не се изкачва рисково бързо, чете данни единствено от един датчик, което оставя системата уязвима. Една от най-разпространените теории е, че при злополуката на аероплан на Lion Air сензорът е подавал неверна информация, което е запратило самолета към земята.

От Boeing дават обещание, че след софтуерно обновяване системата ще чете данни и от двата датчика и в случай че има доста разминаване, ще се изключва.

Самата лампа ще може да предизвестява и водачите, и тези, които поддържат самолета, че има проблем. Така водачите ще бъдат подготвени бързо да изключат системата при положение на проблем.

Дори втори пожарогасител коства в допълнение

Допълнителните екстри на Boeing 737 Max 8 могат да костват сред $800 хиляди и $2 милиона, или към 5% от крайната цена на самолета. Компанията желае да бъде доплатено и за втори пожарогасител в товарното поделение./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР