Катастрофата край Своге, отнела живота на 20 души, пришпори управляващите

...
Катастрофата край Своге, отнела живота на 20 души, пришпори управляващите
Коментари Харесай

Нова агенция ще намалява катастрофите

Катастрофата край Своге, лишила живота на 20 души, пришпори ръководещите и те оповестиха, че ще основат нова Държавна организация за пътна сигурност. Правителството дори съумя да се включи в периода, който си даде за правене на нейната конструкция - до началото на ноември. То към този момент разгласява план на разпореждане, с което ще бъде основана новата конструкция в държавната администрация към Министерския съвет. Специализираният орган би трябвало да проработи от 1 януари идната година година и ще се управлява от някогашния заместник-министър на районното министерство Малина Крумова. Тя беше освободена от длъжността си в Министерство на регионалното развитие от премиера Бойко Борисов на 10 октомври. Това се случи, с цел да направи място на досегашния й началник Николай Нанков, който непринудено се отхвърли от депутатските отговорности.

Основната функционалност на новата организация за пътна сигурност е да изготвя разбори и да дава отговор (и вероятно да подобри) за координацията сред ведомствата и институциите в битката против войната по пътищата. За новия модел у нас се употребява опита на страни, които са построили към този момент сполучлива тактика за пътна сигурност. А в действителност най-важното е инфраструктурата и трафикът да се провеждат по този начин, че да не водят до произшествия и до тежки пострадвания.

Агенцията за пътна сигурност ще е вторичен разпоредник на бюджетни средства, т.е. и за нея ще се плануват държавни пари. Структурата ще си има ръководител и политически кабинет, в който ще влизат неговият заместител и специалист за връзка с обществеността (пиар). Всъщност от общо 39 души, които ще бъдат назначени в началото в новата Държавна организация, една трета от тях ще се занимават с пиар, с мениджмънт, с политическа активност и надзор, а едвам 22 ще дават отговор за оперативната и експертната активност по пътна сигурност. За обезпечаването на щатни бройки за тази конструкция ще се понижат заетите в Агенция "Пътна инфраструктура " и в Министерство на вътрешните работи, в които и сега има звена, които дават отговор за пътната сигурност. Ще може да се наемат и външни специалисти, които ще се наемат след конкурс. Заплащането им ще бъда въз основата на свършена работа. Почасовата ставка за тях ще е като тази за оценителите по европрограми. Те ще получават оптимално до 30 хиляди лева годишно, планува още проектодокументът.

Оказва се, че това е първият стадий от споразумяване на активността на профилираната конструкция. След това разпоредбите за работата й ще бъдат разказани в закон. Малина Крумова означи, че в организацията ще има и обезпечено гражданско присъединяване.

Вицепремиерът Томислав Дончев стимулира основаването на новата конструкция с това, че на пръв взор в страната има всичко, с цел да понижават жертвите по пътищата - министерства, организации, дирекции, закони и наредби, само че резултатът не е подобен, какъвто се чака. По думите му повода да се случва всичко това е неналичието на синхрон и опцията институциите да си трансферират отговорността.

Министерство на вътрешните работи и Агенция "Пътна инфраструктура ", които и в този момент дават отговор за пътната сигурност, ще запазят пълномощията си. Министерството на вътрешните работи ще продължи да управлява водачите, АПИ - пътната инфраструктура. Новата организация пък ще събира и проучва информацията за злополуките, събрани санкции, настоящи поправки, положение на пътищата и ще дава рекомендации.

В интерес на истината би трябвало да отбележим, че от 2003 година в България има орган с дългото име - Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на сигурността на придвижването по пътищата (ДОККПБДП), който би трябвало да дава отговор за повишение на пътната сигурност и понижаване на броя на жертвите на пътя у нас. Неин ръководител е министърът на вътрешните работи. А фактът, че близо 10 години в Министерския съвет не е бил внасян наложителният годишен отчет, приказва за нейната безполезност и безхаберието на ръководещите по този разрастващ се проблем. Едва след нещастието край Своге тогавашният вътрешен министър Валентин Радев е внесъл седем (?!) годишни отчета.

Проектодокументът планува Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на сигурността на придвижването по пътищата да продължи да съществува. Тя ще е съвещателен орган към Министерския съвет и ще се ръководи от ръководителя на бъдещата организация, т.е. от Малина Крумова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР