Катастрофално бедствие удари Словения. Поне 3-ма души загинаха, след като наводнения

...
Катастрофално бедствие удари Словения.
Поне 3-ма души загинаха, след като наводнения
Коментари Харесай

Поне трима загинали при рекордни наводнения и свлачища в Словения

Катастрофално злополучие удари Словения.

Поне 3-ма души починаха, откакто наводнения и свлачища, породени от проливни дъждове, отрязаха достъпа до села и нарушиха придвижването в североизточна и централна Словения. Двама нидерландски туристи са били открити в планински регион, обиден от бурите, а една словенка е била открита в наводнен регион.

В столицата Любляна, Марибор и Целе прозвучаха сирени, които предизвестяват жителите за наводнения, а организацията за околната среда на страната издаде най-високото предизвестие " алена паника " поради изобилните превалявания, почнали през нощта.

Ситуацията е изключитено сериозна, предизвести министърът на защитата Мариян Сареч, като добави, че армията се е включила към избавителните и пожарникарските екипи, с цел да помогне на жителите в най-засегнатите региони.
Вече можем да кажем, че това е рекордно наводняване. Вероятно то надвишава всички предходни бедствия, които сме имали, откогато станахме самостоятелна страна през 1991 година. Това е най-голямото наводняване.
Роберт Голоб, министър-председател на Словения

Властите приканиха хората да не напущат домовете си, тъй като заплахата не е отминала. Премиерът благодари на избавителни екипи, които са работили героичен, изваждайки хора с хеликоптери от наводнени домове и покриви, създавайки спешни и медицински направления.
Мащабът на бедствието е пагубен. Молим за цялата помощ, която можем да получим. Бих желал да кажа, че обстановката в региона е ужасяваща, изключително във връзка с инфраструктурата. Призовавам всички да си останат вкъщи - в случай че не е безусловно належащо да излязат. Защото излагате на заплаха освен себе си, само че и избавителните екипи.
Роберт Голоб, министър-председател на Словения

Прекъснати са пътища, разрушени са мостове, а водите заляха стотици здания и постановиха евакуация. Магистралата, свързваща Любляна със северната част на страната, трябваше да бъде затворена поради бедствието. Около 16 000 семейства са с прекратено електричество. Някои региони са изцяло откъснати и връзката също е затруднена.

Жителите на град Коменда обявиха, че домовете им са изцяло разрушени от наводненията.

„ Водата проникна към 4 часа сутринта и унищожи всичко по пътя си, работилница, двор, коли, инструментите ми. Всичко беше унищожено. Нищо не е останало “, споделя Рок, гражданин на Коменда.

„ Всичко беше във водата. Взех ключовете от колата, включих на заден ход, жена ми се качи и по този начин се измъкнахме. Всичко останало беше наводнено “, споделя Стоян, негов съгражданин.

Властите предизвестиха за вероятни нови наводнения в други региони поради бързо възходящите реки. На места падналият дъжд е количеството за цялостен месец, сред 100 и 200 литра на квадратен метър.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР