Катастрофалният характер на събитията, свързани с падането на големи метеорити,

...
Катастрофалният характер на събитията, свързани с падането на големи метеорити,
Коментари Харесай

Размерът не е имал значение: Как метеоритите са погубвали всичко живо

Катастрофалният темперамент на събитията, свързани с рухването на огромни астероиди, се дефинира на първо място не от техния размер, а от състава на излъчванията в атмосферата, сочи ново проучване. Ако се съсредоточим върху проучването на минералния състав на метеоритите и местата, където те падат, можем да си спестим многото сложности на предходните теории, обясняващи всеобщото изгубване на животни и растения от ударни събития.

Според нови проучвания на испански и английски учени смъртността от метеоритите, падащи на Земята, се дефинира повече от техния състав, в сравнение с от техния размер. Именно в това се крие ключът, за какво не най-големите галактически тела са предизвикали всеобщото изгубване на животни, да вземем за пример на динозаврите, а следствията от рухването на по-големите галактически парчета може да не са били толкоз пагубни. Статия за това е оповестена в Journal of the Geological Society.
Метеорит е предизвикал всеобщо измиране на типовете преди 13 000 години
!~Учени от Калифорнийския университет са потвърдили, че всеобщото измиране на типовете в Северна Америка преди към 12 900 години е било...
Прочети повече
През цялата си история от 4,5 милиарда години Земята понякога е била подлагана на мощни бомбардировки от Космоса. Група специалисти са се пробвали да изяснят за какво рухването на някои от метеоритите е предизвикало всеобщо измиране, а на други - не.
Кога е паднал астероидът, умъртвил динозаврите?
Изследователи от английския Университет в Ливърпул и испанския Институт за технологии и възобновима сила в Тенерифе са анализирали 44 ударни събития, породени от рухването на най-малко десеткилометрови обекти през последните 600 милиона години. Екипът учени включвал експерти в региона на палеонтологията, астероидната стратиграфия, минералогията, микрофизиката на облаците и климатичното моделиране. Те разкрили, че съществуването на характерен минерал - калиев фелдшпат - в излъчванията постоянно е съпътствало всеобщи измирания, без значение от точния размер на самите обекти.

Най-известното такова събитие, случило се на границата на интервала на Креда и Палеоген преди 66 милиона години и умъртвило динозаврите, се смята като рухване на не най-големия астероид, вследствие на което се е образувал кратерът Чиксулуб с диаметър към 180 км на полуостров Юкатан.

Заедно с динозаврите са изчезнали и доста други таксони на животни и растения, в това число мозазаври, плезиозаври, летящи птерозаври, доста типове мекотели, в това число амонити и белемнити, водорасли и така нататък Предишните теории са наблягали на доста тясна времева връзка сред повода (събитието на въздействие) и следствието (изчезването на видове), която трябвало да се дефинира на първо място от размера на падащите астероиди: по-големите трябвало да имат по-силен резултат върху цялата биосфера, до момента в който по-малките, съгласно същата логичност, не би трябвало да имат същите въздействия в световен мащаб.
Учен разказа способните да разрушат Земята метеорити
Глинестият минерал, провокирал пагубни всеобщи измирания, самичък по себе си не е отровен, само че работи като нехарактерен за Земята аерозол, причинявайки образуването на зародиши от ледени ядра, които по-късно по решителен метод въздействат върху динамичността на облачността, играейки значима роля в микрофизиката на облаците и модулирайки световното албедо – отражателната дарба на цялата Земя.
НАСА търси астероиди на Южния полюс
Екип геолози, финансирани от НАСА, отпътуваха за Антарктида в границите на следващата експедиция ANSMET, чиято основна цел е търсенето на фра...
Прочети повече
Ударните събития водят до мигновено (по геоложки стандарти) систематизиране на фракции минерален прахуляк с частици с диаметър, по-малък от 200 микрометра, които елементарно се популяризират на дълги дистанции и 10–1000 пъти превъзхождат нормалните годишни прахови излъчвания в атмосферата. Образуващите се в следствие облаци от своя страна трансформират режима на инсолация на Земята – до повърхността доближава по-малко слънчева радиация, цялостното нагряване на планетата понижава за доста години и климатът ѝ се трансформира.

Освен това земната атмосфера по-късно става по-чувствителна към резултатите от стоплянето и по-остро реагира на резултатите от излъчванията на парникови газове, да вземем за пример от изригващи вулкани. Последиците от тези излъчвания се отразяват в продължение на хиляди и даже стотици хиляди години.
Това е най-голямото летящо създание в историята на Земята
„ В продължение на десетилетия учените се чудят за какво някои астероиди предизвикват всеобщо измиране, а други, даже доста огромни, не го вършат “, изяснява Крис Стивънсън, седиментолог (специалист по седиментни скали) от Университета в Ливърпул. - Когато съпоставяме тези данни, то не стопираме да се учудваме: животът продължава в нормалния си темп по време на четвъртото по величина стремително събитие, при което е зародил кратер с диаметър ~48 км, до момента в който ударът на астероид едвам на половината от тази големина се оказва обвързван с всеобщо измиране преди 5 милиона години. "

Предлагани са доста различни механизми за всеобщо заличаване на животни и растения, измежду най-популярните други възможности са мощни и продължителни вулканични изригвания, само че както и импактните събития, такива случаи не всеки път са недвусмислено свързани с всеобщите изгубвания.

„ Използвайки нов способ за оценка на минералното наличие в метеоритните излъчвания, ние успяхме да покажем, че всякога, когато астероид - без значение огромен или относително " дребен " – се удари в място, богато на калиев фелдшпат, това корелира със събитие на всеобщо измиране ", споделя доктор Стивънсън. Според него това разкрива изцяло нова посока за проучване, в това число проучване на това, какво точно убива живота по време на тези събития и какъв брой дълго продължава резултатът на калиевия фелдшпат.
Откриха астероид, паднал на Земята по време на раждането на Слънчевата система Заплахата от метеорити била пресилена
Астероидната опасност за Земята се явява пресилена, а харченето на големи суми за отбрана на планетата от галактически тела е непотребна,...
Прочети повече
Трябва да се означи, че в случай че до момента единствено астероиди са трансформирали съществено състава на аерозолите в земната атмосфера, превключвайки климатологичните режими, в този момент това може да се реализира от актуалната икономическа активност на човечеството, която съставлява аналог на пагубните въздействия с присъединяване на астероиди и увеличение на излъчванията на минерални аерозоли в атмосферата.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР