Катастрофални наводнения отнеха живота на хиляди хора в източния либийски

...
Катастрофални наводнения отнеха живота на хиляди хора в източния либийски
Коментари Харесай

Седмица след катастрофалните наводнения в Либия: Каква е равносметката

Катастрофални наводнения лишиха живота на хиляди хора в източния либийски град Дерна преди седмица, заливайки цели квартали и отнасяйки доста тела на починали в морето. Хиляди хора са в неопределеност.

След като връхлетя и други средиземноморски страни, мощната стихия " Даниел "   доближи Либия преди една седмица с рекордни количества превалявания. Проливните дъждове препълниха всекидневно сухото речно корито на хълмовете южно от Дерна, което докара до сриването на две язовирни стени, които предпазваха града от наводнения.

Ръководителят на Световната метеорологична организация (СМО) сподели в четвъртък, че е могло да бъдат избегнати жертви, в случай че разграничената страна, разтърсена от близо 12 години спорове и безпорядък, е разполагала с надеждна метеорологична система за ранно предизвестие, съобщи Ройтерс.

В оповестен предходната година проучвателен отчет хидрологът от либийския университет " Омар ал Мухтар ", Абделуанис Ашур, показва, че многократните препълвания на речното корито са опасност за Дерна. Той дава за образец петте наводнения от 1942 г.- насам и приканва за незабавни ограничения за гарантиране на постоянната поддръжка на язовирните стени.

Голяма част от града, достигаща съгласно оценки на някои чиновници до една четвърт, е била отнесена от придошлите води. Най-малко 30 000 души са били разселени , заяви Международната организация за миграция (МОМ).Най-силно засегнатите региони са по крайбрежията на реката, минаваща през центъра на града. Цели квартали бяха разрушени и отнесени от наводнението. Наред с това инфраструктурата, в това число градските мостове, също беше разрушена. Наводнението изкорени дървета и отнесе стотици коли. Много коли бяха преобърнати по таван, а по-голямата част от града беше покрита с тиня. След наводнението в града бяха прекратени електрозахранването и водоснабдяването. Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси заяви в сряда, че електрозахранването е било отчасти възобновено наред с интернета.

Служители привеждат разнообразни данни за жертвите и считаните за изчезнали, само че съгласно всички тях става въпрос за хиляди хора. Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси заяви през вчерашния ден за минимум 11 300 починали в региона на Дерна, а близо 10 100 души към момента са в неопределеност.

На други места в Източна Либия бедствието лиши живота на 170 души . Щетите, нанесени на инфраструктурата, в това число на пътища и мостове, съществено затрудняват напъните за оказване на помощ на засегнатите региони, отбелязва същата работа.

Либийски чиновници подчертаха нуждата от помощ за търсене и избавяне, а в страната дойдоха избавителни екипи от Египет, Тунис, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Турция и Катар. Спасителите желаеха повече чували за трупове. Кметът на Дерна, Абдулменам Гайти, изрази безпокойство, че поради огромния брой мъртви тела, които към момента не са открити, в града може да пламне зараза.

Най-малко 150 деца в Либия са били отровени вследствие на замърсяване на водата , породено от наводненията, съобщи през вчерашния ден Ибрахим Мунир, министър на околната среда в държавното управление на националното единение на Либия (ПНЕЛ), заяви ТАСС.

Наводненията са изцяло унищожили минимум 891 здания в Дерна, заяви Ройтерс, базирайки се на данни от екип, назначен от либийското държавно управление на националното единение. Още 211 здания са отчасти развалени, а 398 други са били затрупани от тиня. Либийски чиновници споделят, че страната в никакъв случай преди не се е сблъсквала с злополука с сходни мащаби. Реакцията на бедствието обаче е затруднена от политическото разделяне в размирната страна.

Либия е раздирана от спорове и безпорядък от 2011 година , когато въстание, подкрепено от западна военна интервенция, смъкна от власт дългогодишния деспот Муамар Кадафи, а страната се раздели на две поради появяването на голям брой съперничещи си за власт милиции.

Макар че град Дерна се намира в Източна Либия, краткотрайното държавно управление в Триполи, Западна Либия, изпрати филантропичната помощ на засегнатите региони.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР