Катастрофална загуба претърпя София в надпреварата за седалище на Европейския

...
Катастрофална загуба претърпя София в надпреварата за седалище на Европейския
Коментари Харесай

Втори европейски орган подмина България

Катастрофална загуба претърпя София в конкуренцията за седалище на Европейския орган по труда година откакто не съумя да притегли и Европейската организация по медикаментите. Въпреки многочислените изказвания на кабинета и Бойко Борисов, че България е сигурен любимец, ведомството ще бъде ситуирано в Братислава. Словакия получи 15 от 28 гласа при гласуването на срещата на министрите от Съвета по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси. България бе подкрепена единствено от три страни, толкоз гласове е получила и латвийската столица Рига, а кипърската Никозия има 7. Влияние са оказали географската раздалеченост на България, слабите транспортни връзки и ниското възнаграждение на труда у нас.

" Ще се боря европейската Агенция по труда да бъде в България. Това значи освен доста работни места, приходи, това е огромен авторитет ", обясняваше преди евровота министър председателят. Той даже изрази подготвеност да търгува поддръжката на София за някои от претендентите за висши постове в Брюксел, в случай че получи насрещна поддръжка за новата организация. Приютяването на ведомството няколко пъти бе изтъкнато като един от целите му. " България има късмет да притегли новата Европейска организация по труда, като предложи седалище в София. Така у нас ще има европейска конструкция с бюджет от 52 млн. евро годишно и 150 работни места. Работа на държавното управление е да показа кандидатурата ни уместно, за разлика от предния път с Европейската организация по медикаментите ", съобщи и водачът на ПЕС Сергей Станишев. Той обаче неколкократно разкритикува кабинета, че не поставя задоволително старания за налагането на кандидатурата. " Призовавам държавното управление да подходи съществено и да кандидатства за седалище на тази нова европейска организация освен посредством издържани документи, само че и със сериозна дипломатическа атака за обезпечаване на поддръжка от останалите страни членки ", настоя социалистът. Станишев напомни, че при кандидатстването за Европейската организация по медикаментите страната се показа в едвам четири страници. Подобен лекомислен метод внезапно контрастира със 70-те страници на Холандия, която завоюва с подробни разбори и планове, предизвести Станишев.

Целта на новия орган е да се усъвършенства трансграничното съдействие, да се способства за гарантирането на обективна подвижност в Европейски Съюз и да се подкрепи координацията на системите за обществена сигурност.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР