Катастрофален горски пожар или мащабно наводнение - тези бедствия отнемат

...
Катастрофален горски пожар или мащабно наводнение - тези бедствия отнемат
Коментари Харесай

Защо комуналните услуги вече са рисков бизнес

Катастрофален горски пожар или огромно наводняване - тези бедствия лишават човешки живот, унищожават домове, бизнеси и инфраструктура. И все по-често нанасят съкрушителни удари на снабдители на комунални услуги, които са се оказали отговорни за тях. Пряко - посредством съответно трасе или водоем, само че и индиректно - посредством траяло години наред неглижиране на климатичните промени, които вършат времето доста по-трудно предсказуемо.

Контекст: От десетилетия се смяташе, че да се влага в комуналните оператори (и изключително в доставчиците на ток) е добра противотежест в уравновесеното портфолио. Търгуваните на борсата сдружения от този вид се одобряват за по-стабилни и генерират постоянни облаги, които се трансформират и в солидни дивиденти.

Какво се случи: Най-новото доказателство, че обстановката към този момент е друга, пристигна от Хаваите. Огромните пожари на о. Мауи, лишили над 100 живота и предизвикали вреди за милиарди, сега се проверяват. Водеща догадка е, че жиците на локалното сдружение Hawaiian Electric Industries са влезнали в контакт със суха растителност и това е довело до бедствието.

Ако това бъде потвърдено, следват искове за милиарди, които биха имали помитащ резултат по отношение на вложителите при възможен банкрут. Цената на акциите на компанията се е сринала със 70%, а рейтингът им е Junk, написа Time в собствен материал.

Още нещо: Това не е първият сходен случай. Отново поради горски пожари и последвали искове за 30 милиарда $ Pacific Gas & Electric от Калифорния банкрутира. Xcel Energy от Колорадо е изправена пред минимум 8 каузи поради друго огнено злополучие, като от компанията признават, че исковете може да се окажат по-големи от нейната застраховка.

Други, които към момента не са се " опарили ", предизвестяват - Edison International и Berkshire Hathaway Energy Company предизвестиха, че пожарите съставляват безусловно екзистенциален риск за фирмите. Те имат голямо количество клиенти и в тях са вложили както елементарни хора, по този начин и пенсионни фондове.

Цяла промишленост за 1,5 трлн. $ зависи от намаляването на рисковете от породени от нея бедствия.

Не е мъчно да забележим по какъв начин и водният бранш може да се окаже " на мушката " при наводнения, породени от занемарени язовири и канализационни системи. Всяка по-екстремна демонстрация на времето изпитва готовността на тези компании за най-лошото и точно от слабите звена идва нещастието.

Какво да се направи: Американските енергийни компании сега страдат, тъй като години наред са се въздържали от скъпите и неприятни за клиентите ограничения като стартиране на трасетата подземен. Подобни проблеми (и с енергийния бранш, и с пожарите) има в целия свят.

Според Time правенето на тези краткосрочни разноски е единственият метод в по-дългосрочен проект да се избегнат опасности от злополука както за обществото, по този начин и за компанията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР