Катарзис след официалното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев няма

...
Катарзис след официалното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев няма
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Махането на Гешев е голяма победа за ДБ, но катарзис няма да има

Катарзис след формалното премахване на основния прокурор Иван Гешев няма да има. Това мнение изрази пред БиТиВи преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров.

 

По думите му развиването на нещата е една доста огромна победа на Демократична България - на Христо Иванов, военачалник Атанас Атанасов и правосъдният министър Атанас Славов.

 

Гешев нито може да апелира указа на президента, нито да го разгласи за противоконституционен като сезира Конституционния съд, уточни Киров и се изрази метафорично, че сценаристите са много слаби, режисьорите също.


Според него прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет би трябвало да избере заместител на Иван Гешев. Никакъв спортен темперамент не може да има, а колегията би трябвало да излъчи един основен прокурор, сподели Пламен Киров, съгласно който заместниците на Гешев дават отговор на условията за краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор.

 

Пламен Киров прикани партиите, които влизат в конституционното болшинство, да тестват дали имат 2/3 от болшинството, като назначат състав на Инспектората към Висш съдебен съвет.

 

Това е болшинство, с което може да бъде изменена Конституцията, в случай че не може да се събере болшинство от ¾.

 

След махането на Гешев тази тематика последователно ще затихне и ще забравим за нея, както и за осъществения атентат против основния прокурор, станал на 1 май, сподели той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР