Катарският външен министър заяви, че списъкът с искания от Саудитска

Катарският външен министър заяви, че списъкът с искания от Саудитска ...

Катарският външен министър: Списъкът с искани към нас е нереалистичен.


Катарският външен министър заяви, че списъкът с искания от Саудитска Арабия и съюзниците й към неговата страна е нереалистичен, предаде БТА, цитирайки АФП.

"Списъкът е нереалистичен и неприемлив. Той не касае тероризма, а призовава да се сложи край на свободата на словото", каза шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, който се срещна в Доха с германския външен министър Зигмар Габриел. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет обвиниха Катар в подкрепа на тероризма и поставиха условия на богатото на природен газ емирство, което то трябва да изпълни, ако иска нормализиране на отношенията. Сред изискванията е затваряне на телевизия "Ал Джазира" и на турската военна база в Катар, както и ограничаване на отношенията с Иран. На среща утре в Кайро четирите страни ще обсъдят отговора на исканията им, който Катар вчера връчи на посредника Кувейт.

"Кризата трябва да се реши чрез диалог в ясни рамки и въз основа на принципите на ненамеса и уважаване на държавния суверенитет", заяви катарският външен министър. "Катар отхвърля опеката на която и да е държава", подчерта шейх Мохамед на съвместната си пресконференция с германския външен министър. В регионалната си обиколка Зигмар Габриел посети преди това Саудитска Арабия и ОАЕ. Ат Тани заяви също така, че списъкът с искания към Катар нарушава неговия суверенитет, предаде ТАСС. Министърът все пак отбеляза, че вижда възможност да се реши кризата с посредничеството на Кувейт и че отговорът на Доха на отправените й искания "отговаря на принципите за запазване на суверенитета и на международното право".

Катар реагира сдържано на дипломатическата и икономическа блокада, която му наложиха през последните седмици неговите арабски съседи, и те трябва да отвърнат в същия дух, заяви германският външен министър, съобщи Ройтерс. Зигмар Габриел каза, че Германия и Европа са готови да помогнат в създаването на международните механизми, които са нужни за насърчаване на диалога.

Източник: novini.bg