Катарският външен министър заяви, че списъкът с искания от Саудитска

...
Катарският външен министър заяви, че списъкът с искания от Саудитска
Коментари Харесай

Катарският външен министър: Списъкът с искани към нас е нереалистичен

Катарският външен министър съобщи, че описът с претенции от Саудитска Арабия и съдружниците й към неговата страна е нереалистичен, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес.

"Списъкът е нереалистичен и недопустим. Той не касае тероризма, а приканва да се постави завършек на свободата на словото ", сподели шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, който се срещна в Доха с немския външен министър Зигмар Габриел. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет упрекнаха Катар в поддръжка на тероризма и сложиха условия на богатото на природен газ емирство, което то би трябвало да извърши, в случай че желае нормализиране на връзките. Сред условията е затваряне на телевизия "Ал Джазира " и на турската военна база в Катар, както и ограничение на връзките с Иран. На среща на следващия ден в Кайро четирите страни ще обсъдят отговора на настояванията им, който Катар през вчерашния ден връчи на медиатора Кувейт.

"Кризата би трябвало да се реши посредством разговор в ясни рамки и въз основа на правилата на невмешателство и уважаване на държавния суверенитет ", съобщи катарският външен министър. "Катар отхвърля опеката на която и да е страна ", акцентира шейх Мохамед на взаимната си конференция с немския външен министър. В районната си обиколка Зигмар Габриел посети преди този момент Саудитска Арабия и ОАЕ. Ат Тани съобщи също по този начин, че описът с претенции към Катар нарушава неговия суверенитет, съобщи ТАСС. Министърът въпреки всичко означи, че вижда опция да се реши рецесията с посредничеството на Кувейт и че отговорът на Доха на отправените й претенции "отговаря на правилата за опазване на суверенитета и на интернационалното право ".

Катар реагира сдържано на дипломатическата и икономическа обсада, която му постановиха през последните седмици неговите арабски съседи, и те би трябвало да отвърнат в същия дух, съобщи немският външен министър, заяви Ройтерс. Зигмар Габриел сподели, че Германия и Европа са подготвени да оказват помощ в основаването на интернационалните механизми, които са нужни за поощряване на разговора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР