Катарският суверенен фонд става стратегически акционер в най-голямата европейска петролна

...
Катарският суверенен фонд става стратегически акционер в най-голямата европейска петролна
Коментари Харесай

Катар стана стратегически инвеститор в „Роснефт“


Катарският върховен фонд става стратегически акционер в най-голямата европейска петролна компания „ Роснефт “.

Консорциумът на швейцарската „ Гленкор “ и Катарския върховен фонд /QIA/ разтрогна съглашението с китайската енергийна компания CEFC за продажбата на 14,16% от „ Роснефт “.

„ Състоя се доста сериозна стратегическа договорка... Катар в лицето на фонда QIA става пряк притежател и стратегически сътрудник на „ Роснефт “. Ние сме доста удовлетворени от това тяхно решение “, разяснява пред РИА „ Новости “ представителят на съветския колос Михаил Леонтиев.

Пакетът, който трябваше да бъде продаден на китайците, е платен от катарците. Споразумението ще влезе в действие на 7 май.

QIA ще има 18,93% от „ Роснефт “, а нейният сътрудник от първичната приватизационна договорка „ Гленкор “ ще остави за себе си единствено 0,57%.

Споразумението за продажбата на частни вложители на 19,5% от „ Роснефт “, който е благосъстоятелност на „ Роснефтегаз “, беше подписано на 7 декември 2016 година Купувач бе консорциумът „ Гленкор “ и QIA, а цената на договорката 10,2 милиарда евро /692 милиарда рубли/.

От тях „ Гленкор “ заплати 300 милиона, а QIA – 2,5 милиарда. Останалата част от договорката беше обезпечена посредством заем от италианската банка „ Интеса Санпаоло “.

През есента на предходната година бе оповестено, че китайците ще купят 14,16% от акциите на „ Роснефт “ с награда от 16% към междинната пазарна цена за 30 дни.

Предвиждаше се, че след привършване на договорката QIA ще резервира 4,7% от съветския петролен колос, а „ Гленкор “ - 0,5%, което е съизмеримо с първичните вложения в акционерния капитал. Информацията за договорката беше доказана тогава и от президента на „ Роснефт “ Игор Сечин, напомня Би Би Си.

През март тази година „ Блумбърг “, базирайки се на Китайската рейтингова организация, заяви, че договорката ще се отсрочи за неустановен период. В информацията се посочваше още, че тя ще изисква основни първични заплащания и зависи от привличането на финансиране от чужбина. Всъщност договорката се бавеше поради прекомерно огромната кредитна тежест на CEFC, добави организацията. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР