Катаргейт“ се очерта като един от най-големите корупционни скандали в

...
Катаргейт“ се очерта като един от най-големите корупционни скандали в
Коментари Харесай

Скандалът „Катаргейт”: Покрай Ева Кайли лъсна огромната корупция в ЕП

„ Катаргейт “ се очерта като един от най-големите корупционни кавги в историята на Европейски Съюз, съобщи основаното в Брюксел електронно издание EURACTIV.bg. Белгийската полиция продължава да проверява обвиняванията, че хора, работещи от името на Катар, който е хазаин на Световното състезание по футбол, са плащали големи подкупи на европейски политици, с цел да повлияят на политиката на Брюксел.

На почналата през вчерашния ден сесия на Европарламента в Страсбург Зелените и либералите от „ Обнови Европа “ приканиха за основаване на анкетна комисия дружно с самостоятелен орган по нравственос с мандат да проверява институциите на Европейски Съюз.

„ Сега наш дълг е да въведем допустимо най-строгите ограничения, с цел да подсигуряваме, че сходна корупция в никакъв случай няма да се повтори “, сподели Тери Райнтке, водач на групата на Зелените.

В петък гръцката евродепутатка Ева Кайли, нейният съкровен сътрудник Франческо Джорджи и някогашният евродепутат Пиер Антонио Панцери, ръководител на неправителствената организация „ Борба против безнаказаността “, бяха задържани и упрекнати в корупция от белгийските управляващи. Кайли бе лишена от поста си на вицепрезидент на Европейския парламент.

В понеделник група евродепутати социалисти, които са били техни сътрудници и също са резследвани, се отдръпнаха от позициите си в Народното събрание.

Белгийският евродепутат Марк Тарабела напусна групата на социалистите в Народното събрание, а белгийската евродепутатка Мария Арена се отдръпна като ръководител на комисията по правата на индивида. Италианецът Пиетро Бартоло се отдръпна от позицията си на представител на групата по либерализирането на визовия режим, до момента в който Андреа Козолино се отхвърли от ролята си на представител на групата на социалистите и демократите по незабавни случаи.

Групата на социалистите пусна изказване, в което приканва за Анкетна комисия за непозната интервенция в институциите на Европейски Съюз, и добави, че е почнала лични вътрешни следствия.

Председателката на Европарламента Роберта Мецола откри пленарната сесия в понеделник, като сподели, че „ европейската народна власт е под офанзива “. „ Това са едни от най-дългите дни в моята кариера. Трябва деликатно да сортирам думите си по метод, който не заплашва настоящите следствия или по някакъв метод не подкопава презумпцията за непорочност “. Тя върна за ново разглеждане в Комисията по цивилен свободи и вътрешни работи досието, обвързвано с рекомендацията за унищожаване на визите с Катар и Кувейт.

За отстраняването на Кайли от поста са нужни 2/3 от гласовете на всички евродепутати. Очаква се гласуването да бъде през днешния ден, откакто пълномощията на Кайли към този момент бяха замразени.

Очаква се на следващия ден белгийски съд да се произнесе по мярката за неотклонение против Кайли. Тя е зад решетките и депутатският й имунитет не бе спънка., тъй като е хваната по време на очевидно закононарушение. У нея по време на обиска е имало торба с банкноти.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР