Катаргейт“ налага връщането на контрола в държавите членкиАдвокатите на Ева

...
Катаргейт“ налага връщането на контрола в държавите членкиАдвокатите на Ева
Коментари Харесай

Виктор Орбан: Закрийте Европарламента 

„ Катаргейт “ постанова връщането на контрола в страните членки
Адвокатите на Ева Кайли желаят освобождение под наблюдаване

Всички други обвинени остават в ареста за празниците

Унгарският министър-председател Виктор Орбан прикани в четвъртък Европейският парламент да бъде отстранен, на съображение че продължаващият скандал, прочут като „ Катаргейт “ е посочил, че антикорупционните защитни ограничения са се „ провалили извънредно “, предадоха международните организации.

„ Ако желаеме да възстановим публичното доверие, време е да премахнем Европейския парламент “, добави той.

Виктор Орбан предложи още основаването на ново Европейско законодателно заседание, състоящо се от национални делегати. „ Това подсигурява по-голям контрол, отчетност и доверие. Върнете контрола на държавите-членки! “ сподели Орбан.

В сърцето на корупционния скандал се оказа досегашната заместник-председател на Екологичен потенциал Ева Кайли, която бе упрекната че дружно с други настоящи и някогашни евродепутати, както и чиновници на институцията, са вземали пари от името на Катар, с цел да лобират за имиджа на страната в подтекста на приключилото неотдавна Световно състезание по футбол и обвиняванията против арабската страна в нарушавания на човешките права.

Очакваше се в границите на деня в четвъртък белгийското правораздаване да каже дали Ева Кайли, може да бъде освободена от пандиза и да бъде сложена под електронно наблюдаване, както желаеха нейните юристи.

44-годишната гръцка евродепутатка, лишена от поста си на заместник-председател на Европейския парламент на 13 декември след първите разкрития, се появи в четвъртък сутринта по време на чуване при закрити врата пред съд в Брюксел.

По време на чуването тя удостовери невинността си, споделиха нейните юристи на ицлизане. Ева Кайли " е почтена и в никакъв случай не е била корумпирана ", сподели Михалис Димитракопулос пред пресата. Неговият белгийски сътрудник Андре Рисопулос посочи, че Ева Кайли, която е в пандиза от 11 декември, е поискала да може да се възползва от слагането под електронно наблюдаване. Адвокат Рисопулос увери, че неговият клиент „ взе участие интензивно в следствието “.

На 14 декември беше решено в ареста да останат Франческо Джорджи, съкровен другар на Кайли, и някогашния евродепутат Пиер Антонио Пандзери, които също попадат като основни фигури в следствието. Четвъртият обвинен, Николо Фига-Таламанка, началник на неправителствена организация, получи позволение за слагане под електронна гривна, само че мярката бе анулирана, откакто федералната прокуратура на Белгия апелира решението.

Бивша водеща на телевизионни вести и спорна фигура в Гръцката социалистическа партия (ПАСОК) - която я изключи от редиците си след първите разкрития - Ева Кайли продължава да отхвърля да е получавала пари от Катар.
Според белгийски правосъден източник в жилището й в Брюксел са открити чанти, цялостни с банкноти на стойност 150 000 евро. Ева Кайли обаче „ не е знаела за съществуването на тези пари “, упорства юристът й Михалис Димитракопулос, съгласно който Франческо Джорджи е „ предал доверието “ на своята житейска спътница.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР