Катар, водещият световен износител на втечнен природен газ (LNG), е

...
Катар, водещият световен износител на втечнен природен газ (LNG), е
Коментари Харесай

Износът на втечнен природен газ от Австралия и САЩ вдига обемите и на лидера на световния пазар Катар


Катар, водещият международен експортьор на полутечен природен газ (LNG), е на прага да загуби короната си, тъй като Австралия и Съединени американски щати го настигат, съгласно най-новите пазарни оценки, тъй като нови планове Down Under и изобилието от американски доставки на шистов газ усилиха износа на съперниците.

Въпреки че на доходоносните азиатски пазари спот цените на ВПГ понижават след 4-тримесечие на 2018г., поредност от австралийски планове, които влизат в употреба и които подвигат изнасяните размери. Те включват Prelude, плаващото оборудване за полутечен природен газ на Shell в Западна Австралия, което през юни изпрати първите си товари за полутечен природен газ до клиенти в Азия, дружно с Wheatstone и Ichthys.

Според Американската Администрация за енергийна информация (EIA) тези нови уреди са повишили общия експортен потенциал на Австралия от 2,6 милиарда кубически фута дневно (bcf / d) през 2011 година до над 11,4 bcf / d през 2019 година

Освен това, EIA счита, че Австралия към този момент е надминала Катар по индустриален потенциал за полутечен природен газ и постоянно е изнасяла повече ВПГ от близкоизточния си противник в разнообразни точки сред 4-тримесечие на 2018 година и второто тримесечие на 2019 година, отвън авансово контрактуваните покупко-продажби. През цялото това време износът на полутечен природен газ от Съединени американски щати продължава да се усилва, макар опасенията от световна комерсиална война и продължаващите пререкания сред Вашингтон и Пекин. Доставките за уреди, произвеждащи полутечен природен газ за експорт, набъбнаха до месечен връх през юли 2019 година, приблизително 6.0 (Bcf / d), което се равнява на 7% от общото произвеждане на американски изсъхнал природен газ, сочат данни на OPIS Point Logic Energy.

Подобна траектория на напредък кара Международната организация по енергетика (IEA) да предвижда, че Съединени американски щати до 2024 година ще надминат Австралия като водещ в света експортьор на полутечен природен газ, която от своя страна до 2022 година ще надмине Катар, даже в случай че австралийското държавно управление не подкрепи битката за превъзходство на пазара сред Доха и Канбера.

Основен проблем, който се следи тук е по какъв начин Катар дава отговор на пазарните провокации както в Европа, по този начин и в Азия, като сегашните равнища на експорт на полутечен природен газ са сходни на тези в Австралия от към 11.3-11.5 bcf/d, съгласно отчетите със събрани данни. EIA счита, че размерът на износа на Катар сега изостава от този на Австралия, преди да е ясна цялостната картина, след събирането на данни, за 2019 година

Понастоящем Катар държи 25% от международния пазарен дял и както е известно се отхвърли от петролния картел OPEC през декември 2018 година, след спирането на дипломатическите връзки със съседите Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Официалната позиция на Катар е, че той напуща организацията, която всъщност е групата на страните-добиващи нефт, с цел да концентрира напъните си върху своя „ главен експортен “ артикул - ВПГ.

Само месеци преди да излезе от ОПЕК, Qatar Petroleum, държавната енергийна компания на страната, разгласи, че ще усили потенциала на своя план за разширение на ВПГ, като добави четвърти трен, който ще усили индустриалния потенциал с 43%; от 77 милиона тона годишно (или 10,13 bcf / d) до 110 милиона тона годишно (14,47 bcf / d) през първото тримесечие на 2024г.

Допълнителен ход за нарастване на доставките е и вдигнатия мораториум на Катар върху развиването на неговия сектор от South Pars/North Dome; най-голямото находище на природен газ в света, което споделя с Иран. Независимо от метода, по който го погледнете, спот цените на ВПГ ще останат под напън, което са положителни вести за вносителите, защото огромните експортьори попадат в голям конфликт.

Gaurav Sharma, forbes.com

Преводът е оповестен в Бюлетина на Център за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР