Катар през следващите години няма да може да доставя газ

...
Катар през следващите години няма да може да доставя газ
Коментари Харесай

Експерти: Катар няма да може да доставя скоро газ за Украйна


Катар през идващите години няма да може да доставя газ за Украйна до увеличение на мощностите си за произвеждане на LNG. По-добре би било украинската страна да се контракти с „ Газпром “. Това считат интервюирани от РИА Новости интернационалните специалисти.

В края на юли шефът на компанията „ Оператор на газотранспортната система на Украйна “ Сергей Макогон съобщи, че страната създава опцията да стартира от 2020 година импорт на полутечен природен газ от Катар. Той загатва, че през лятата катарски газ е бил доставен на LNG-терминал в Гърция на транспортен съд клас Q-Flex, който може да транспортира над 210 хиляди кубика полутечен газ. Катарската компания Qatargas към този момент не разяснява пред РИА Новости изказването на украинската страна за вероятни доставки на LNG.

“Докато Катар не усили производството си на полутечен природен газ от актуалните 70 млн. тона годишно до 110 млн. тона, което се допуска, че ще стане през 2025 година, страната няма да може да доставя газ, който би бил ориентиран към Украйна. Сега главният износ на LNG от Катар е за Азиатско-Тихоокеанския район “ - споделя за РИА Новости специалистът от нефтогазовия бранш и посетител – лекторът, професор по стопанска система и енергетика в Europe business school (ESCP) в Лондон, лекар на науките Мамдух Хасан Салам. Според него доста по-добре и по-евтино за Украйна е не да разчита на доставки на газ от Катар, а да „ уреди по извънсъдебен ред различията си с „ Газпром “, тъй че съветската компания да продължи да транзитира газ за Европейски Съюз през Украйна даже и след довеждане докрай на плана „ Северен поток 2 “ в края на тази година “.

От своя страна, гостуващ специалист от Международната фондация за енергетика и стабилно развиване на името на Абдула бин Хамад ал-Атия, Тарек ал Шейх също споделя пред РИА Новости, че „ всички изказвания на Украйна за доставки на LNG от Катар не са действителни и по своята същина са детайл на политика за напън на Русия и приемане от нея на отстъпки при започване на договарянията по нов газов контракт.

„ Украйна няма терминал за банкет на LNG. Катар и до момента не съумява да реши въпроса с доставки на LNG в такива страни като Унгария и Хърватия, макар, че имал LNG-терминал в Италия и за нея това било доста по-лесно в сравнение с доставки за Украйна “, споделя той.

Действащият контракт за пренос на съветски газ през Украйна изтича в края на тази година. Русия, Украйна и Европейската комисия би трябвало да проведат през септември тристранни договаряния за преноса на газ, само че също по този начин и за доставките за украинската страна.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР