Катар изпраща премиера си на среща на Съвета за сътрудничество

...
Катар изпраща премиера си на среща на Съвета за сътрудничество
Коментари Харесай

Размразяване на отношенията между Катар и Саудитска Арабия

Катар изпраща премиера си на среща на Съвета за съдействие в Персийския залив в Саудитска Арабия , като това е най-високото равнище на посланичество на емирството на годишната среща от две години насам и най-конкретният знак за евентуално топене на връзките след разразилия се районен спор преди години.

Катарският министър председател Шейх Абдула бин Насер ал Тани ще оглави делегацията на емирството за срещата на съюзените със Съединени американски щати арабски водачи в Персийския залив, оповестява държавната новинарска организация QNA.
 Съединени американски щати разгласи присъединение на Катар и Кувейт във военноморска коалиция в Залива
Съединени американски щати разгласи присъединение на Катар и Кувейт във военноморска коалиция в Залива

" Никой не се е включил към френската коалиция, пробват, само че не са доста сполучливи "

Неговото наличие следва неотдавнашното интензифициране на опитите за разрешаване на разногласието, поради който Саудитска Арабия и нейните съдружници постановиха политически и стопански протест против Катар от юни 2017 година насам поради обвинявания, че Доха поддържа тероризма.

Катар отхвърля обвиняванията и упреква четирите бойкотиращи страни, които също по този начин включват Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет, който не членува в Съвета за съдействие в Персийския залив, че се пробват да лимитират суверенитета му .

Катар беше показан на срещата през предходната година, която се организира още веднъж в Рияд, от своя външен министър. Преди година ръководещият емир участва на срещата в Кувейт, само че Саудитска Арабия и нейните съдружници изпратиха по-нископоставени чиновници.
 Катар не е поканен на изключителни арабски срещи в Саудитска Арабия
Катар не е поканен на изключителни арабски срещи в Саудитска Арабия

Катар, която към момента е изолиран от съседите си, не получи покана за присъединяване на двете срещи

Кувейт и Съединени американски щати се пробваха да посредничат в разрива, който унищожи съюза в Съвета за съдействие в Персийския залив и подкопа напъните на Вашингтон за съставяне на единен фронт за въздържане на Иран, който води няколко прокси войни със Саудитска Арабия.

Катарският министър председател последно посети Саудитска Арабия през май за незабавна среща за разискване на районната сигурност след офанзива против танкери във водите на Персийския залив . Рияд и Вашингтон упрекнаха Иран за гърмежите, който отхвърли каквото и да е присъединяване.

Емирът на Катар Шейх Тамим бин Хамад ал Тани няма да участва на срещата в Рияд, оповестяват държавните катарски медии.

След поканата на саудитския крал Салман към катарския емир, външният министър на Катар съобщи, че е реализиран " прочут прогрес " в договарянията с Рияд.

Някои наблюдаващи споделиха, че срещата може да трасира пътя за " помирителна конференция ".

Други останаха скептични, заявявайки, че той следва единствено протокола и е поканил катарския държавен глава на срещата и през предходната година.
 Катар съди Саудитска Арабия в Световната комерсиална организация
Катар съди Саудитска Арабия в Световната комерсиална организация

Саудитски пиратски канал излъчвал мачове
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР