Катар е завел дела в Лондон и в Ню Йорк

...
Катар е завел дела в Лондон и в Ню Йорк
Коментари Харесай

Катар съди банково трио за атаки срещу финансовите пазари

Катар е завел каузи в Лондон и в Ню Йорк против три банки и едно физическо лице по обвиняване, че те са се пробвали да манипулират пазарите на националната валута и облигации в края на 2017- в разгара на напрежението сред емирството и неговите съседи. Искът в Лондон е против записаната в Люксембург "Банк Хавиланд " и нейния анализатор Владимир Болелий по обвиняване, че те са създали "план за офанзива на финансовите пазари на Катар ". Делото в Ню Йорк е против "Фърст Абу Даби банк " (ФАБ) и против саудитската "Самба банк ". В публично изказване на кабинета на емирството се показва, че въпросните правни дейности са първата стъпка от настоящи инспекции и дейности могат да бъдат подхванати против "други нечестни артисти в действен порядък ".

Съдебните борби са резултат от държавно следствие, почнало през декември 2017-а - шест месеца откакто Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Бахрейн и Египет постановиха обсада на Катар по обвинявания, че поддържа тероризма. Емирството оспорва законността на глобите пред Международния съд на Организация на обединените нации, пред Световната комерсиална организация и пред Международната организация по гражданска авиация.

Новинарският уебсайт "Интерсепт " разкри през ноември 2017-а, че изтекли документи сочат, че ОАЕ възнамеряват "финансова война " против Катар по проект, създаден от "Банк Хавиланд " и служителя й Болелий - изказвания, които банката изрично отхвърля. Неин представител добавя, че институцията е почнала без значение следствие по въпроса под управлението на външен юридически съветник.

Обвиненията против ФАБ и "Самба банк " оттатък Атлантика са, че те са давали подправени котировки на задграничните валутни търговски системи в Ню Йорк, с цел да манипулират тамошните показатели на катарския риал. В резултат освен страната Катар, само че и доста други национални и задгранични вложители са понесли загуби във финансовото сърце на Щатите.

Катарската национална валута е закрепена към щатската от 1980-а на цена от 3.64 риала за $, само че вложителите могат да търгуват катарските пари и на офшорните пазари. По време на пограничното напрежение през 2017-а американският $ се е ускори против падащия риал отвън границите на Катар и се е разменял против 3.81 риала за $. Или, както обобщава държавното управление на емирството в формалното си изказване на 8 април, "въпреки че операциите на финансовия пазар са се провалили в опитите си да подкопаят доверието в националната парична единица на страната, те са нанесли стопански вреди и са предизвикали Катар да предприеме нужните дейности и да изиска сметка от финансовите институции, въвлечени в противозаконните пазарни операции ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР