Катар е приказно богат. И владетелите му явно смятат, че

...
Катар е приказно богат. И владетелите му явно смятат, че
Коментари Харесай

Дебелашкият опит на Катар да си купи уважение


Катар е приказно богат. И владетелите му очевидно считат, че могат да си купят освен международно футболно състезание, а и почитание и популярност. Но опитът им да подкупят евродепутати бе извънредно некадърен и просташки.

Всичко наподобява на сюжет от второразреден филм. дава на татко си да придвижи куфарче с банкноти – вътре има 600 000 евро. Бащата е хванат при напускането на хотел в Брюксел. Следата води към жилището на щерка му, депутатката. Там са открити и още пари в брой – банкноти по 20 и по 50 евро, събрани в огромен брой куфари и сакове. Подобни неща другояче са типични по-скоро за средите на наркотърговците.
Редакцията предлага
За някои случката е изключително горчива – най-много за младите депутати от по-малките фракции в   - тези на Зелените и либералите, които в продължение на години се бориха за закони, които най-сетне да инкриминират и Полша.

Горчиво отчаяние

А в този момент се оказа, че корупцията е посред самия Европейски парламент – това е повече от горчиво. Затова в този момент е значимо Народното събрание да ускори контрола – освен във връзка с срещите на депутати с лобисти, само че и във връзка с контактите на депутати с представители на властнически страни.

От друга страна стои и въпросът за какво страна от Персийския залив като Катар влага толкоз доста пари за подкупването на релативно незнайна евродепутатка. На пръв взор това звучи неуместно, защото Европейският парламент има напълно малко компетенции в областта на външната политика. При наново вглеждане обаче всичко това припомня за случилото се преди 12-13 години - тогава изглеждаше изцяло неуместно да се организира по Коледа в една пустинна страна.

Катар направи невероятното действително. Управляващите шейхове заплатиха просто невъобразимо високи подкупи на функционерите от ФИФА. Тогава не ставаше дума за футбол, а за дълготрайна инвестиция за възстановяване на имиджа на диктаторите от Катар.

В търсене на самопризнание

Същият претекст наподобява стои и зад опита за подкупване в Европейския парламент. Просто с цел да се чуват положителни думи за Катар – в символ на самопризнание от страна на западните политици – а освен рецензии за да вземем за пример, за потискането на малцинства или за поддръжката на ислямски терористични организации.

Управниците в Катар считат, че могат да си купят самопризнание и популярност. Опитът им обаче пропадна. И това е съвсем утешително в другояче тъжния корупционен скандал. Тъй като опитът просто бе прекомерно некадърен и непрофесионален – както прилича на един второразреден филм.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР