Каталуня ще обяви независимост в срок от 48 часа, ако

...
Каталуня ще обяви независимост в срок от 48 часа, ако
Коментари Харесай

Каталуня планира да обяви независимост до 48 часа след референдума

Каталуня ще разгласи самостоятелност в период от 48 часа, в случай че гласоподавателите поддържат разединение от Испания на референдума през октомври. Това се споделя в законопроект, препоръчан през днешния ден от ръководещите сепаратистки партии в самостоятелната област, написа каталунското издание " Ла вангуардия ".

Испанският парламентарен съд и консервативното държавно управление в Мадрид блокираха предходни опити за образуване на подобен референдум. По-рано в сряда в. " Ел паис " разгласи, че съдът е оповестил за противоконституционно финансирането на допитването след тъжба на кабинета.

Според проектозакона, в случай че отговорът на въпроса дали каталунците желаят самостоятелна страна бъде " да ", самостоятелност от Испания ще бъде оповестена до 48 часа. В случай че отговорът е " не ", ще се свикат предварителни избори за ново районно държавно управление. Текстът на законопроекта не планува най-малък предел на изборната интензивност, който да бъде прескочен, с цел да е годно допитването.

Правителството в Барселона съобщи, че детайлностите на законопроекта ще бъдат конкретизирани през идващите седмици, при което окончателният текст няма да бъде внасян в районния парламент до август в опит да се осуети блокирането му от Конституционния съд на кралството. Радио- и телевизионният публичен оператор RTVS разгласи, че локалните управляващи към този момент се лимитират до това да показват текста пред депутатите, с цел да покажат, че самодейността среща задоволително огромна " институционална поддръжка ".

Неопределеност

Текстът не фиксира най-малък % на присъединяване, който би направил референдума обвързващ. Единственото конкретизиране е, че независимостта ще се разгласи, " в случай че има повече позитивни, в сравнение с негативни гласове. "

Установява се " извънреден юридически режим " за задачите на допитването - Барселона ще се базира правно не на Конституционния съд в Мадрид, а на международноправни документи, с цел да не се съобрази с решението на магистратите в испанската столица, че референдумът е противозаконен. Първият заместник-председател на каталунския парламент Луис Короминас сподели, че законът, един път признат, " ще има приоритет пред други правила ". Агенция " Еуропа прес " написа, че прокуратурата не счита да работи против законопроекта, преди той да се одобри от депутатите по-късно през лятото.

Ще могат да вземат участие " всички живеещи в Каталуня ", които са с право на глас за " елементарна изборна сесия ". Не се прецизира, че ще е допустимо и лица с непознато поданство да се включат, както управляващите в Барселона в началото твърдяха, че може да стане. Представители на държавното управление към този момент са заявявали, че всички, живеещи в Каталуня, автоматизирано ще могат да станат жители.

Кой ще достави урните

Барселона още не е предложила от кое място да вземе урни за референдума, откакто съдът в Мадрид подаде тъжба против търга, проведен от управляващите. Местното държавно управление го анулира няколко седмици по-късно, откакто се появиха прекомерно малко участници.

Лидерът на каталунското държавно управление Карлес Пудждемон прикани каталунците да не " бягат " от референдума и подсигурява, че държавното управление му ще направи всичко допустимо " решаващият избор " да се организира да 1 октомври. По-рано той разгласи, че каталунците " не трябва да страдат " и че на 1 октомври ще има доставени урни без значение какви старания изисква това.

В Мадрид испанският министър председател Мариано Рахой, представен от " Ел паис ", на собствен ред сподели, че умерените каталунци да се обединят против предизвикването на " тези, които желаят да ги върнат в предишното. " " Авторитарният делириум в никакъв случай няма да победи демократичната страна, " разгласи Рахой.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР