Каталуня няма да търси едностранен път към независимостта и ще

...
Каталуня няма да търси едностранен път към независимостта и ще
Коментари Харесай

По-добре справедливост, отколкото независимост в Каталуня, каза водеща сепаратистка партия

Каталуня няма да търси едностранен път към независимостта и ще работи по-скоро за " заслужено общество ", въпреки да не се отхвърля от образуването на независима страна. Това сподели пред " Файненшъл таймс " Марта Ровира, вторият най-съществен политик в съуправлявалата до неотдавна Каталунска републиканска левица (ERC), която най-непреклонно защитаваше концепцията за обособяване от Испания.

Ровира, която е заместникът на някогашния вицепремиер Ориол Жункерас, е претендентът, който ще се бори за премиерския пост, в случай че Жункерас не излезе от пандиза. " Трябва да сложим завършек на частта от демократичния развой, включваща тези по-скоро алегорични заявления ", сподели тя и даде обещание да работи за " разговор " с Мадрид, без да стопира да има поради потребността от самостоятелност като " само решение ".

Това е смяна в позицията на сепаратистите, които дълго бяха единомислещи за потребността Каталуня да си сложи период, в който да се отдели от Испания. За Ровира изборите на 21 декември ще са " още един референдум " за опитите на испанското държавно управление да " преследва тези, които мислят друго ". По думите ѝ триумф за лагера на независимостта ще значи, че Каталуня, " към този момент оповестила самостоятелност ", само че без да я ползва, може да " продължи да отбелязва прогрес по път към републиката ".

Разнобоят в редиците на подкрепящите независимостта единствено дни преди изборите другата седмица, идва след изследвания на настройките, съгласно които листата на уволнения министър председател Карлес Пучдемон " Заедно за Каталуня " е настигнала считаната преди за любимец партия на задържания му някогашен заместител Жункерас, който в действителност призна директното ръководство на Испания.

Освен това поддръжниците на независимостта ще изгубят, съгласно някои от проучванията, болшинството си в Народното събрание в Барселона - точно то им даде и опция да сформират държавно управление през 2015 година и да проведат референдум и да разгласят самостоятелност две години по-късно.

 Пучдемон и Ровира на протест на поддръжниците на независимостта в Брюксел предходната седмица.
© Yves Herman, Reuters

Пучдемон и Ровира на протест на поддръжниците на независимостта в Брюксел предходната седмица.

" Референдумът няма смисъл "

ERC в това време се оказаха под напън и поради документи, открити при обиск от испанската Гражданска армия при Жозеп Мария Жове - някогашен чиновници от министерството на стопанската система на Каталуня, чието задържане тази есен провокира огромни митинги. Според документите, представени от " Ла вангуардия ", през октомври предходната година и Жункерас, и Ровира са се усъмнили в изгодата от провеждането на референдум за самостоятелност във формата, в който това се случи на 1 октомври 2017 година (Мадрид разгласи допитването за незаконно).

Според текста Жункерас даже е споделил, че в случай че се организира едностранно, референдумът " не би имал смисъл " пред членове на Демократичната европейска партия на Каталуня (PDeCAT) на Пучдемон и някогашния каталунски външен министър Раул Ромева. Последният - който официално оглавяваше обединението сред PDeCAT и ERC, спечелила предходните избори - обаче упорства, че въпреки Конституционният съд да е забранил допитването, то има сериозна поддръжка измежду каталунците. " Ще ни слушат на интернационално равнище, в случай че сме съществени до дъно... Ако поддържаме твърдо курса (към независимост) ", споделя той.

Несигурен е бил и някогашният министър председател Артур Мас (свикал предходния референдум на 9 ноември), както и други поддръжници на независимостта, съгласно които сепаратистите може да " станат за смях ", в случай че интензивността е ниска, каквато беше и на предходното допитване. И Жункерас, и Ровира тогава са упорствали, че в случай че няма единодушие с Мадрид, ще се повтори обстановката от 9 ноември - допитване без никакви последствия поради решението на съда. " Правили сме го към този момент ", е споделил Жункерас.

" Готов съм да пожертвам да стана министър председател и да ме арестуват "

На фона на преднината, която получи Пучдемон към митинга в Брюксел, и настояването, че към момента е допустимо едностранно да разгласи самостоятелност, някогашният водач сподели, че след изборите ще се върне в Каталуня, в случай че поддръжниците на независимостта завоюват вота. Испания, която го упреква в протест и подстрекаване към безредици, до неотдавна го търсеше с европейска заповед за арест, само че я отдръпна (оставяйки в действие националната, настояща за територията на страната), а той остана в Белгия. Пучдемон оглавява листата и в партията му мнозина считат, че би трябвало още веднъж да оглави и държавното управление - пост, който заемаше сред есента на 2015 и края на октомври 2017 година

" Готов съм да поема риска да ме задържат, с цел да встъпя в служба " като министър председател, сподели той, представен от " Ел мундо ", като даде да се разбере, че въпреки всичко избира да не бъде арестуван и не посочи по какъв начин би опитал да заеме премиерската служба, в случай че въпреки всичко това се случи. Той изиска Мадрид автоматизирано да постави завършек на директното ръководство, в случай че поддръжниците на независимостта завоюват. Правителството на премиера Мариано Рахой упорства, че това ръководство има за цел политическа стабилизация, обвързвана точно с провеждането на нови избори.

Същевременно той изиска от испанското държавно управление да се обърне към прокуратурата, с цел да спре всички правосъдни дейности против водачите на акцията за независимостта, припомняйки, че точно централното държавно управление назначава основния прокурор.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (174)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР