Каталунският сепаратиски лидер Ориол Жункерас, избран за член на Европейския

...
Каталунският сепаратиски лидер Ориол Жункерас, избран за член на Европейския
Коментари Харесай

Арестуван каталунски лидер е можел да поиска евродепутатски имунитет

Каталунският сепаратиски водач Ориол Жункерас, определен за член на Европейския парламент до момента в който беше в пандиза, е имал право да изиска от евродепутатите да решат дали да употребява имунитета си, съобщи консултант на Съда на Европейски Съюз, представен от " Ройтерс ".

Становището на генералния юрист е от изгода за каталунското сепаратиско придвижване и за Жункерас, който бе определен за евродепутат през май, макар че е арестуван в Испания от 2017 година след противозаконния референдум за самостоятелност. Жункерас, някогашен зам.-лидер на каталунското държавно управление, беше наказан на 13 години затвор през октомври.

Според генералния юрист присъдата е поставила завършек на мандата му като член на Европейския парламент, само че той е бил съден и наказан без Народното събрание да получи опцията да вземе решение за имунитета му.

Мнението, в случай че бъде доказано от Съда на Европейски Съюз, ще даде на Жункерас съображение да оспори присъдата си, само че не ясно дали ще е задоволително, с цел да бъде тя анулирана.

Според генералния юрист Европарламентът би трябвало да може да реши дали да вдигне или да отбрани имунитета на членовете си. Този имунитет значи, че евродепутатите не може да бъдат арестувани или подсъдими поради изразени възгледи или гласувания, само че не важи за евродепутати, които са направили закононарушение.

Съдът на Европейски Съюз не е длъжен да следва мнението на генералните юристи, само че по принцип го прави в множеството случаи. Съдът нормално се произнася в границите на два до четири месеца след мнението.

След като Жункерас беше определен за евродепутат през май, испанският Върховен съд не му разреши да напусне пандиза, с цел да постави клетва, че ще съблюдава испанската конституция, каквото е условието в страната. Избирателната комисия разгласи мястото за вакантно.

Мнението на генералния юрист може да помогне и на други каталунски сепаратисти. Карлес Пучдемон и Тони Комин бяха определени за евродепутати, макар че бяха в заточение в Белгия. Те не съумяха да заемат местата си.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (277)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР