Каталунският премиер Ким Тора обяви в парламента, че иска нов

...
Каталунският премиер Ким Тора обяви в парламента, че иска нов
Коментари Харесай

Каталунският премиер предложи нов референдум преди края на 2021 г.

Каталунският министър председател Ким Тора разгласи в Народното събрание, че желае нов опит за " практикуване на правото на самоопределяне ".

Това е в действителност референдум, само че както и преди, управляващите в Барселона внимават с изрече: такива референдуми са неразрешени съгласно испанското законодателство и не едно държавно управление е упорствало, че въпроси, засягащи целостта на Испания, могат да бъдат решени единствено и само от всички испанци.

" Имаме голяма задача: да определим пътищата, с цел да конкретизираме упражняването на правото на самоопределяне, " сподели Тора пред Народното събрание часове след следващата нощ на вълнения.

" Ше пазя това сегашният законодателен орган да най-после да упражни правото на самоопределяне " - думите на Тора - значат, че вотът би следвало да е преди края на 2021 година Причината е, че до тогава е мандатът на Народното събрание на самостоятелната област, който бе определен на предварителен избор в края на 2017 година, след ограничение на автономията на Каталуня, задействано от тогавашния испански министър председател Мариано Рахой.

Това е концепция, която отстоява и уволненият каталунски министър председател Карлес Пучдемон. За него има издадена европейска заповед за арест - тя бе задействана още веднъж, откакто съд в Мадрид удостовери присъдите на водачите на акцията за обособяване от Испания от 2017 година в дните към тогавашния референдум (преди малко повече от две години). Присъдите бяха последвани от митинги, продължаващи към този момент три дни.

" Дори в случай че за отваряне на урните за самоопределяне ни осъдят на 100 години затвор, отговорът е явен: ще би трябвало да ги отворим още веднъж, " сподели Тора и с това намерено се опълчи на премиера Педро Санчес. Лидерът, който съобщи, че е подготвен за всеки вероятен сюжет (и не изключи изцяло наново ограничение на автономията) поради трите дни безредици и предстоящата обща стачка, го прикани да се разграничи от насилието.

Повече за безредиците четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР