Каталунският парламент, в който мнозинство имат партиите, които са за

...
Каталунският парламент, в който мнозинство имат партиите, които са за
Коментари Харесай

Новият парламент на Каталуния заседава за първи път

Каталунският парламент, в който болшинство имат партиите, които са за самостоятелност на самостоятелната област, се събра на първото си съвещание след изборите на 21 декември, съобщи Франс прес.
Сесията се организира два месеца след невижданата политическа рецесия в Каталуния, подбудена от опита за разединение на региона.
Заседанието стартира в 11 ч. локално време. Пред постройката на Народното събрание се бяха събрали стотици последователи на независимостта на региона, които могат да гледат съвещанието на голям екран.
На изборите на 21 декември партиите, поддържащи независимостта на Каталуния, завоюваха 47,5 % от гласовете и имат 70 депутати в 135-местния парламент. Това безусловно болшинство им разрешава по принцип да предложат претендент за районен водач. Вчера двете съществени партии - "Заедно за Каталуния " и "Републиканска левица на Каталуния ", оповестиха публично, че са постигнали съглашение за издигане на Карлес Пучдемон за районен водач. Двете партии имат надлежно 34 и 32 депутати в Народното събрание. Пучдемон е водач на първата. Предстои поддръжката си за него да разгласят и четирима депутати от крайната десница на Каталуния, партията "Кандидатура за национално единение ", която също е за самостоятелност.
Мнозинството от 70 депутати обаче е единствено теоретично. Осем от депутатите поддръжници на независимостта са в ареста или избягаха в чужбина и не могат да вземат участие в гласуването в пленарната зала. Трима са в ареста, упрекнати в протест и отклонение на средства, а петима, измежду които самият Карлес Пучдемон, за които има също издадена заповед за арест, избягаха в Брюксел.
Първата цел на партиите, борещи се за самостоятелност на региона, е да получат надзор върху поста ръководител на Народното събрание и органа, който следи за спазването на регламента и дневния ред. Именно този орган утвърждава или не отдалеченото гласоподаване на едни или други депутати. За депутатите, които са в ареста, това наподобява е допустимо, макар че парламентарният устав не го планува, споделя държавен източник от Мадрид. Тези хора не са избрали сами да отидат в ареста, а са там с решение на арбитър. Но отдалеченото гласоподаване не може да важи за тези, които по своя самодейност са в Брюксел, споделя източникът.
Мадрид предизвести, че в случай че през днешния ден бъде изработен опит да гласоподават депутати, които са в Брюксел, това незабавно ще бъде обжалвано и ще блокира естествената работа на Народното събрание.
Привържениците на независимостта на Каталуния могат да запазят контрола върху Народното събрание и единствено с 62 присъстващи в пленарната зала депутати плюс гласовете на тримата депутати в ареста, защото опозицията, формирана от демократичната партия "Гражданите " ( "Сиудаданос "), социалистическата партия и Народната партия на Мариано Рахой, има единствено 57 депутати. Осемте депутати от групата "Обща Каталуния ", която е близка до партията "Ние можем " ( "Подемос "), споделиха, че ще се въздържат от гласоподаване и по този начин ще е невероятно сформирането на болшинство, което да поддържа оставането на региона в Испания.
Испанският министър председател Мариано Рахой към този момент сподели, че няма в никакъв случай да допусне Карлес Пучдемон да управлява Каталуния от Брюксел, било то посредством интернет или видеоконферентна връзка. При първия административен акт, който ще бъде взет в тази тенденция, ще бъде сезиран Конституционният съд на Испания. Ще се стигне до блокаж на издигането на кандидатура за районен водач и държавното управление в Мадрид ще продължи да ръководи непосредствено Каталуния, която бе лишена от автономност след неконституционния референдум за самостоятелност на 1 октомври.
Според испанския министър на стопанската система Луис де Гиндос политическата рецесия към този момент коства 1 милиард евро на страната от закъснение на икономическия напредък на Каталуния, която обезпечава 19 % от Брутният вътрешен продукт на Испания. Над 3000 предприятия, обезпокоени от рецесията, избраха да реалокират централите си отвън Каталуния след референдума.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР