Каталунският парламент официално препоръча на местното правителство да не финансира

...
Каталунският парламент официално препоръча на местното правителство да не финансира
Коментари Харесай

Каталуня няма да отпуска субсидии на издания, които не агитират за референдума

Каталунският парламент публично предложи на локалното държавно управление да не финансира медии, които отхвърлят да разгласяват известия за референдума за самостоятелност, съобщи испанският вестник " Ел Паис ". В документа, който беше изпратен на водачите в Барселона, се споделя, че електрониите медии, вестниците и интернет изданията " се задължават да одобряват всички акции, които реализира държавното управление, в това число обвързваните с всичко належащо за положителното действие на референдума на 1 октомври. "

Каталунците още веднъж ще гласоподават за самостоятелност на 1 октомври, а централното държавно управление в Мадрид отхвърля да признае вота като законен. Проучванията демонстрират, че доста каталунци желаят допитването да се организира, само че са разграничени по въпроса по какъв начин ще гласоподават.

Първоначално документът на каталунските депутати беше умислен като метод изразходването на обществени средства от частни медии да стане по-прозрачно. В момента кабинетът предлага дотации само на издания и медийни артикули, които употребяват единствено каталунски език. На процедура с новото решение Барселона ще предложи икономическа помощ на тези издания, които разгласяват или излъчват позициите на държавното управление, в това число тези за референдума, отбелязва " Ел паис ".

Текстът не срещна поддръжката за всички депутати, а само на ръководещото болшинство, което поддържа независимостта. Негови представители упорстваха, че документът регламентира " форма на търговски контракт " и ще подсигурява плурализъм в акцията за референдумаи по други въпроси.

Въпреки това не всички противоречиви оферти в документа бяха признати. Управляващата коалиция в началото оферираше каталунските медии да се ангажират с " поддържане " на гражданското присъединяване. Вместо това изискването, което се слага на субсидираните издания, е да се задължат да отразяват акцията за референдума, в случай че желаят да поемат ангажимент и към последващи акции на държавното управление.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР