Каталунският парламент обжалва пред испанския Конституционен съд решението на испанското

...
Каталунският парламент обжалва пред испанския Конституционен съд решението на испанското
Коментари Харесай

Каталунският парламент обжалва отнемането на автономността на областта

Каталунският парламент апелира пред испанския Конституционен съд решението на испанското държавно управление да отнеме автономността на Каталуния. 

Решението за обжалването е било взето предишния месец с гласовете на депутатите от просепаратистките партии. Против са дали своят вот представителите на центристката партия " Граждани ", на социалистите и на Народната партия, заяви през днешния ден каталунският парламент в Туитър, представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция. 

Каталунският парламент разгласи независимостта на Каталуния в края на октомври предходната година. Веднага по-късно Мадрид задейства член 155 от конституцията, с което лиши автономността на Каталуния, а Конституционният съд на Испания разгласи декларацията за самостоятелност за недействителна. 

След задействането на член 155 от конституцията испанският министър председател Мариано Рахой разпусна каталунския парламент, уволни районното държавно управление и насрочи предсрочни избори. 

Новите избори се организираха на 21 декември, като юнионистка партия получи най-вече гласове, само че сепаратистките партии резервираха нежно болшинство в районния парламент. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР