Каталунският парламент избра твърдолинейния сепаратист Жоаким (Ким) Тора за нов

...
Каталунският парламент избра твърдолинейния сепаратист Жоаким (Ким) Тора за нов
Коментари Харесай

Каталунският парламент избра нов регионален премиер

Каталунският парламент избра твърдолинейния сепаратист Жоаким (Ким) Тора за нов районен министър председател, предадоха международните организации. С това завършва над шестмесечен интервал на вакуум във властта и се основават условия за нова борба сред региона и Мадрид, написа novini.bg.

Ким Тора е някогашен юрист по корпоративни каузи, управлявал някои от видните неправителствени организации, подкрепящи отделянето на Каталуния от Испания. Той се зарече да сътвори самостоятелна каталунска република, която да бъде ръководена от отстранения му предходник на премиерския пост Карлес Пучдемон. Пучдемон е в Германия и води правосъдна борба против изгонването си в Испания, където е търсен за корист с обществени средства и образуване на протест за обособяване на Каталуния от Испания. Тора беше определен през днешния ден с 66 гласа " за " и 65 " срещу " на втория тур от гласуването на кандидатурата си, откакто тя не съумя да събере безусловно болшинство на първия тур в 135-местния парламент. В гласуването през днешния ден четиримата депутати на крайнолявата и извънсистемна партия " Кандидатура за национално единение " гласоподаваха " въздържал се ", което разреши на Тора да събере повече гласове " за ", в сравнение с " срещу ",предаде Българска телеграфна агенция.

Веднага откакто беше определен, Тора съобщи, че една от задачите на ръководството му ще бъде да върне Пучдемон като " легален министър председател " на Каталуния. Петдесет и петгодишният политик даде обещание и да сътвори " държавен съвет в заточение " и да свика учредително заседание, което да приготви конституция за новата каталунска република. " В тази република всеки ще завоюва права ", сподели Тора в тирада преди гласуването. " Никой няма да загуби права. Републиката е за всекиго, без значение за кого е дал своя вот. "

В Туитър Пучдемон поздрави Тора за избирането му. " Поздравявам Ким Тора, многоуважаемия ръководител на Каталунския женералитет (регионалното правителство). Култура и независимост, република и народна власт. Топла поддръжка и безгранична признателност! Да живее Каталуния! ", се споделя в известието.

Каталунското сепаратистко придвижване провокира една от най-тежките политически и институционални рецесии в Испания от десетилетия.
Централната власт в Мадрид е сложила под директно ръководство Каталуния, откогато държавното управление на Пучдемон разгласи едностранно самостоятелност въз основа на резултатите от оповестения за противозаконен референдум за самостоятелност през октомври.

Безпрецедентната испанска намеса би трябвало да завърши, когато в идващите няколко дни Тора и кабинетът му встъпят в служба. Но испанските управляващи предизвестиха, че контролът може да бъде върнат, в случай че новото районно държавно управление наруши закона.
Испанският министър председател Мариано Рахой съобщи, че не му се е харесало това, което е чул през днешния ден в каталунския парламент, само че добави, че оценката му за Тора ще зависи от дейностите му.

" Ще заложим на разбирателството в името на това да гледаме напред ", сподели Рахой пред кореспонденти в Сеговия. " Но ще го кажа и съм уверен: ще направя по този начин, че да бъдат зачитани законът, испанската конституция и останалите детайли от испанската правна система. "
Кабинетът на Рахой разгласи, че ще има среща с водачите на двете съществени опозиционни партии на национално ниво - генералния секретар на Испанската социалистическа партия Педро Санчес и Алберт Ривера от либералите от групировката " Гражданите ". Миналата година и двамата водачи позволиха на консервативния кабинет на Рахой да сложи Каталуния под директно ръководство в отговор на едностранно оповестената самостоятелност.

Според изследванията 7,5-милионното население на Каталуния е разграничено поравно по въпроса дали региона би трябвало да се отдели от Испания. Голямо болшинство желае той да бъде организиран посредством референдум, който съгласно настоящия закон единствено централното държавно управление може да утвърди.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР