Каталунският лидер Карлес Пучдемон Снимка: УикипедиаВластта в Мадрид заплаши с

...
Каталунският лидер Карлес Пучдемон Снимка: УикипедиаВластта в Мадрид заплаши с
Коментари Харесай

Мадрид заплаши да арестува каталунския лидер Пучдемон

Каталунският водач Карлес Пучдемон Снимка: Уикипедиа

Властта в Мадрид заплаши с арест водача на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон, оповестяват локалните медии. Това става часове преди плануваното за на следващия ден съвещание на каталунския парламент, на което се чака самостоятелната испанска област да разгласи самостоятелност въз основата на резултатите от извършения на 1 октомври референдум. Тогава 90% от участвалите във вота, разгласен от Мадрид за противозаконен, гласоподаваха за отделянето на Каталуния.
" Лидерът на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон може да има същата орис като предшественика си от 30-те години на предишния век, в случай че разгласи независимостта на самостоятелния район... Надяваме се, че на следващия ден няма да бъде оповестено нищо, тъй като този, който го разгласи, ще свърши като оня, който разгласи същото преди 83 години ", съобщи представителят на ръководещата в Испания Народна партия Пабло Касадо. Той говореше за Луис Компанис, който през 1934 година афишира основаването на Каталунска страна. Арестуван е бързо по-късно, а няколко години по-късно и е екзекутиран, по време на диктатурата на Франсиско Франко.
Говорителят на Народната партия категорично акцентира, че поради ареста на Компанис, а не изтезанието му. Изявлението на Пабло Касадо провокира възмущението на политиците в Каталуния.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР