Каталунският лидер Карлес Пучдемон не отговори нито с да, нито

...
Каталунският лидер Карлес Пучдемон не отговори нито с да, нито
Коментари Харесай

Пучдемон не изясни дали Каталуня е обявила независимост и даде на Рахой 2 месеца за "диалог"

Каталунският водач Карлес Пучдемон не отговори нито с " да ", нито с " не " на въпроса на испанския министър председател Мариано Рахой дали самостоятелната област, която ръководи, е оповестила самостоятелност. В публично писмо до двореца " Монклоа ", където е централата на испанското държавно управление, той заобикаля да посочи ясно и откровено дали подписването на декларацията за самостоятелност от предходната седмица е равнозначно на обособяване от Испания, написа в. " Вангуардия ".

Правителството в Мадрид към този момент разгласи, че няма да смята писмото за годен отговор, тъй като то " не дава отговор на въпроса ".

Пучдемон прикани Рахой да се срещнат допустимо най-скоро, с цел да стартират разговор в идващите два месеца, само че " като равни ". " Международните, испански и каталунски институции и персони ", поискали анулация на референдума, би трябвало да обмислят опцията за договаряния като на еднакъв с еднакъв сред Барселона и Мадрид, написа още той. На допитването на 1 октомври близо 90% от участниците желаеха независимостта на Каталуня, само че интензивността беше едвам 43%. " Приоритетът на моето държавно управление е да диря най-усилено пътя на разговора. "

Въпреки резултата от референдума Пучдемон цитира анкети отпреди допитването, съгласно които 80 на 100 от каталунците желаят да решат въпроса за независимостта. Според него това число, дружно с резултата, би трябвало да е знак за Рахой, че " приемането на действителността е пътят за решение на проблемите ". Диалогът съгласно него би трябвало да се организира в идващите два месеца, а срокът стартира с изпращането на писмото.

Властите в Мадрид упорстват, че единствената опция за преговаряне е в границите на испанския конгрес и то в случай че предметът не е оповестяване на самостоятелност. " Въпросът (към Пучдемон) беше явен, а отговорът, наподобява, не толкоз, " сподели правосъдният министър Рафаел Катала, представен от " Ел паис ". Катала добави, че държавното управление не смята отговора за годен, защото в писмото " не се дава отговор на въпроса ".

Формално Пучдемон съблюдава периода до понеделник сутринта, който испанските управляващи му дадоха, с цел да разясни дали Каталуня е оповестила за самостоятелност. Отделно той разполага с осем дни, с цел да се откаже от концепцията за обособяване. В писмото си до Рахой обаче каталунският министър председател не извършва изискването да отговори с " да " или " не " дали Барселона смята каталунската самостоятелна област за самостоятелна от Испания.

" Край на репресията против Каталуня "

Миналата седмица Рахой разгласи и че Пучдемон първо би трябвало да обясни оповестила ли е Каталуня самостоятелност или не, с цел да може Мадрид да обмисли идващите си стъпки. Те включват задействане на член 155 от Конституцията, който на процедура дава на испанското държавно управление опция да отнеме самоуправлението на самостоятелна област, нарушаваща националните закони.

Думите му последваха изказване на Пучдемон, в което той разгласи, че ще отсрочи оповестяването на самостоятелност, само че локалният кабинет подписа декларацията, призната след референдума.

" Изненадан съм " от желанието, декларирано от Мадрид на 11 октомври да задейства член 155, прибавя още Пучдемон. Той посочи, че макар полицейското принуждение от деня на референдума над два милиона каталунци ясно са поръчали на управляващите си да разгласят самостоятелност, а на последните избори за локално държавно управление това са създали и 47.7% от гласоподавателите - " ясно болшинство ", подкрепили националистически обединения. Обратно, ясно противопоставящите се на независимостта партии са получили близо 39 на 100 от вота.

В писмото си каталунският министър председател насочва още едно искане - да се постави завършек на " репресията против народа и държавното управление на Каталуня " и против всички представители на управляващите и гражданското общество, които може да бъдат изправени пред правораздаването за подбуждане към протест. Сред тях е и шефът на каталунската полиция Жозеп Луис Траперо, който през днешния ден ще се яви в съда, с цел да бъде разпитан за това дали подчинените му съзнателно не са изпълнили заповедта на Мадрид за блокиране на референдума.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (65)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР