Каталунските власти официално ще започнат кампанията си за референдума за

...
Каталунските власти официално ще започнат кампанията си за референдума за
Коментари Харесай

Каталуния официално обяви кампанията си за референдума за независимост

Каталунските управляващи публично ще стартират акцията си за референдума за самостоятелност, който се възнамерява за 1 октомври, считан за противозаконен от Мадрид. Откриването й ще се състои в 20:00 ч. локално време в Тарагона в наличието на каталунския министър председател Карлес Пучдемон и представители на главните сепаратистки партии и асоциации в района.
Съществуват подозрения дали събитията ще могат да продължат, поради офанзивите от столицата против провеждането на плебисцита. Консервативното държавно управление на испанския министър председател Мариано Рахой даде обещание да направи всичко по силите си, с цел да спре допитването до народа. Според него, конституцията на Испания от 1978 година планува, че районните държавни управления не могат да привикват референдум за самостоятелност.
Каталуния – богат район с население от 7,5 млн. души със собствен личен език и традиции, отдавна упорства за повече автономност. В продължение на години сепаратистки политици са се опитвали да получат утвърждение от централното испанско държавно управление да проведат референдум за самостоятелност, сходен на този в Шотландия през 2014 г, съобщи БГНЕС.
По-рано този месец районният парламент утвърди два сепаратистки закона. Първият основава правна основа за осъществяване на референдум на самостоятелност, а вторият контролира изхода на автономията от състава на Испания при положение на победа на респондентите, подкрепящи отделянето от кралството. Освен това всички членове на каталунското държавно управление подписаха декрет за осъществяване на плебисцит на 1 октомври.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР