Каталунската полиция влезе в сблъсъци с протестиращи, след като стотици

...
Каталунската полиция влезе в сблъсъци с протестиращи, след като стотици
Коментари Харесай

Протестиращи в Каталуня влязоха в сблъсъци с полицията заради 44 музейни експоната

Каталунската полиция влезе в конфликти с протестиращи, откакто стотици се събраха пред музей в Западна Каталуня в митинг против преместването на няколко десетки експоната в манастир отвън самостоятелната област, предадоха испанските медии и " Ройтерс ".

Нямаше данни за ранени, само че гневните реакции измежду партиите, подкрепящи независимостта, продължиха през целия понеделник и след изнасянето на предметите. Спорът се развихря в навечерието на изключителните избори в Каталуня, планувани от Мадрид за другата седмица, на 21 декември. В разногласието взе присъединяване от Брюксел и уволненият министър председател Карлес Пучдемон, който дефинира дейностите на испанските управляващи като опит да се " възползват от преврата, с цел да плячкосат Каталуня напълно безнаказано ". Той имаше поради наложеното от централните испански управляващи директно ръководство.

В понеделник стотици се събраха пред музея в Лерида (град, прочут на каталунски като Лейда) в западната част на самостоятелната област, където се съхраняваха артефактите. Привърженици на независимостта желаеха от поддръжниците си да попречат те да бъдат преместени. Сред участниците в демонстрацията бяха и шефове на музеи от цяла Каталуня, означават " Ел мундо " и " Ла вангуардия ". Няколко испански медии цитират данни на полицията, съгласно които стачкуващите са били към 500 души.

Някои от партиите, подкрепящи независимостта, като крайнолявата Кандидатура за национално единение (CUP), се причислиха интензивно и към митинга. Пред каталунски медии представител на партията обвърза протичащото се с директното ръководство на Мадрид и определила го като още един случай на принуда против Барселона.

" Сихена " (с каталунско и арагонско име " Сишена " ), манастир в прилежащата област Арагон разгласи, че 44 от артефактите му са били нелегално продадени на Каталуня през 80-те години. В изискванията на директното ръководство културният министър и представител на държавното управление Иниго Мендес де Виго употребява специфичните си пълномощия, с цел да одобри искане от арагонски арбитър тези 44 експоната да бъдат върнати и да задвижи осъществяването му.

Пряко ръководство и правосъдни разногласия

Премиерът Мариано Рахой към този момент предизвести, че държавното управление му не може да се опълчи на правосъдни решения, тъй като би надскочило пълномощията си и разделянето на управляващите.

Съдбата на изнесените експонати - които манастирът смята за реликви - е източник на напрежение сред Арагон и Каталуня от над 20 години. Приблизително до тогава (до 1995 г.) регионът на светата обител е част от епископията на Лерида, когато вследствие на църковен спор 111 арагонски енории се отделят от нея с утвърждението на Ватикана.

Две години по-късно държавното управление на Арагон стартира правосъдна борба както поради 44-те предмета, само че не и поради 53 други, които още през 1940 година се озовават в Националния музей на актуалното изкуство в Барселона. Първоначалният иск е отритнат от Конституционния съд на Испания, който се произнася в интерес на Каталуня, само че по-късно магистратите дават право на Арагон на първа инстанция по нов иск, съгласно който покупко-продажбата на експонатите е оскъдна. Печели на първа инстанция поради аргумента, че манастирът е народен монумент от 1923 година и творбите не могат да се отделят от цялото.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (173)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР