Каталуния няма да отговори на испанското правителство до 16 октомври

...
Каталуния няма да отговори на испанското правителство до 16 октомври
Коментари Харесай

Каталуния няма да отговори на ултиматума на испанския премиер

Каталуния няма да отговори на испанското държавно управление до 16 октомври на въпроса какво значи декларацията за самостоятелност, подписана от районните управляващи във вторник вечерта.
Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон е взел решение да не дава отговор на ултиматума на испанския министър председател Мариано Рахой, който изтича в понеделник. Каталунците имат и втори краен период за изясняване на обстановката - до 19 октомври.
В момента Рахой би трябвало да реши дали да прибегне до член 155 от конституцията, който разрешава анулация на самоуправлението на Каталуния.
Междувременно от сепаратистката партия "Кандидати за национално единение " оповестиха, че са изпратили писмо до Карлес Пучдемон, в което упорстват за "обявяване на република ". Според тях това е най-хубавият отговор на въпроса на Мадрид.
Припомняме, че на 1 октомври в испанската самостоятелна област се организира референдум за излизане от Испания и оповестяване на самостоятелност. В него гласоподаваха 2,28 млн. каталунци, 90,18% от които поддържаха оповестяването на самостоятелност на Каталуния.
Испанското държавно управление обаче не признава резултатите от референдума, който бе придружен от принуждение и следващи митинги. Това принуди Каталуния да подпише едностранна декларация за самостоятелност, която за момента не влиза в действие.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР