Каталония завоюва правото си да стане независима република след като

...
Каталония завоюва правото си да стане независима република след като
Коментари Харесай

Извънредно! Властите в Каталония обявиха почти окончателните резултати от референдума, ето какво избраха жителите

Каталония завоюва правото си да стане самостоятелна република откакто на извършения през вчерашния ден референдум 90% жителите на региона гласоподаваха за отделянето от Испания. Това обявиха преди минути управляващите в самостоятелния регион, обявявайки резултатите от референдума. Населението на Каталония се състои от 7,5 млн души, от които 5,3 млн имат право на глас. Испанските управляващи, обаче, считайки референдума за противозаконен, започнаха редица ограничения за нарушат провеждането му.

Както заяви на конференция Жорди Турул, формалният представител на държавното управление на Каталония, за независимостта са дали своят вот 2 млн. 20 хиляди 144 души, или 90% от гласувалите.

Тези резултати на практика се явяват крайни, добави представителят на държавното управление. " Това са цифрите, с които разполагаме в дадения миг. Не са преброени единствено още към 15 хиляди бюлетини, само че може да ес каже, че това са окончателните резултати, тъй като нищо няма да се промени ", съобщи Турул.

В публично изказване каталонският водач Карлес Пучдемон съобщи, че резултатите от референдума демонстрират, че каталонците са заслужили своя самостоятелна република. Той сподели, че държавното управление му ще даде резултатите от вота на каталонския парламент, който би трябвало да гласоподава за обособяване на Каталония от Кралство Испания. Още преди да станат известни предварителните резултати, Пучдемон акцентира, че ще съблюдава обещанието си да разгласи независимостта на Каталония, в случай че на референдума надделеят тези, които са дали своят вот с „ да “ (както и стана, в случай че се съди по предварителните данни).

" Ние имаме право да бъдем свободна, мирна и демократична страна ", сподели Пучдемон.

От испанска страна министър председателят Мариано Рахой акцентира, че в Каталония не е имало референдум за самостоятелност. Той благодари на полицията за „ професионалните “ й дейности и акцентира, че поема цялостно отговорност за случилото се, добавяйки, че испанските управляващи са създали „ каквото е трябвало “, с цел да попречат на провеждането на един неконституционен референдум. Той сподели, че испанските управляващи са отблъснали едно „ нахлуване против законността “ и демокрацията.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР