Каталин Карико, унгарски професор в университета на Сейгън, и Дрю

...
Каталин Карико, унгарски професор в университета на Сейгън, и Дрю
Коментари Харесай

Откриватели на ваксина срещу COVID-19 спечелиха Нобелова награда

Каталин Карико, маджарски професор в университета на Сейгън, и Дрю Вайсман, Американски асистент професор в Университета на Пенсилвания, бяха оповестени в понеделник в Стокхолм като носители на тазгодишната Нобелова премия за медицина или физиология.
„ Днес Нобеловата асамблея в Каролинския институт присъди Нобеловата премия за физиология или медицина за 2023 година взаимно на Каталин Карико и Дрю Вайсман за техните открития по отношение на модификации на нуклеозидни бази, които разрешиха създаването на ефикасните иРНК ваксини против COVID-19 “, разгласи Томас Пърлман, общоприет секретар на Нобеловата асамблея. Пърлман загатна, че по време на диалог с Карико и Вайсман и двамата спечелили изразили щастието си и също по този начин разкри, че унгарската учена му е признала, че преди 10 години е била уволнена от поста си и е трябвало да се реалокира в Германия без фамилията си, с цел да откри нова работа.
„ Така че това беше трагична смяна в нейните условия “, сподели Пърлман. Рикард Сандберг, един от членовете на Нобеловата асамблея, съобщи, че тазгодишната Нобелова премия признава фундаментално научно изобретение, което радикално промени разбирането за това по какъв начин иРНК взаимодейства с имунната система и имаше огромно влияние върху обществото по време на неотдавнашната пандемия.
Същото проучване на иРНК в този момент се употребява за битка с други болести, в това число рак.Според известия в локалните медии Карико и Вайсман ще бъдат наградени с диплом, златен орден и чек за 1 милион $ от крал Карл XVI Густав по време на публична гала в Стокхолм на 10 декември, която отбелязва гибелта на Алфред Нобел, основателят на наградата
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР