КАТ ще използва за контрол на пътя и камерите на

...
КАТ ще използва за контрол на пътя и камерите на
Коментари Харесай

Важно за шофьорите! КАТ ще следи с камерите на тол системата. Ще глобява и за превишена средна скорост, наказанията драстични  


КАТ ще употребява за надзор на пътя и камерите на тол системата, като към този момент ще следи и за превишена междинна скорост.

Това плануват измененията в Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП), по които през днешния ден беше извършено и публично разискване в Академията на Министерство на вътрешните работи. Шефът на „ Пътна полиция “ Калоян Драганов изясни, че обменът на осведомителните системи на Министерство на вътрешните работи и на тол системата е построен и катаджиите са подготвени да употребяват и тези камери.

„ Ще се върви към увеличение на опцията за механически надзор на придвижването – има концепция да се пресмята и междинна скорост със системите за мониторинг “, сподели Драганов.

Проектът планува нарастване на наказванията за най-драстичните нарушавания на скоростта, когато се надвишават допустимите граници с над 40 км/ч в обитаеми места и с над 50 км/ч в отвън тях. Освен санкция от 600 лв., на тези извършители ще се лишава и шофьорската брошура за 2 месеца, планува планът.

За пръв път в ЗДвП се вкарва и надзор на междинната скорост. Проектът за нова алинея 4 на член 182 от закона планува санкциите за водачи, които надвишават междинната скорост за съответния следен сектор. да са разнообразни според от това с какъв брой е превишението. В обитаеми места санкцията за скорост стартира от 20 лв. при превишаване с 10 км/ч и стига до 600 лв..

Сред най-обсъжданите текстове в плана е плануваното ограничаване на скоростта на автомагистрали до 130 км/ч. Вътрешният министър Бойко Рашков сподели през днешния ден, че мненията по този въпрос са от подкрепящи до такива, които го дефинират като безсмислие. По думите му обаче Европейската комисия също има мнение за понижаване на скоростта, като анализите показвали, че травматизмът на пътя спадал даже при ограничаване с 1 км. /ч.

Друг текст измененията в ЗДвП планува служителите на реда да могат да наблюдават на пътя и с коли, които не са обозначени. Те обаче би трябвало да имат камери, а контролът се реализира единствено в обсега на видеозаснемането.

„ Сигналите за прекъсване, които се подават от движещи се необозначени служебни моторни транспортни средства са по едно и също време светлинен сигнал с проблясваща синя светлина, специфичен звуков сигнал и посредством непрекъснато светещ или мигащ надпис „ ПОЛИЦИЯ! “ на български и британски език и текст с инструкции към лидера или през високоговорителната уредба на моторното транспортно средство “, написа в плана.

За огромна част от нарушаванията към този момент се планува и тъкмо закрепена санкция, което вътрешният министър изясни с готовност да бъде лимитирана корупцията „ до търпими размери “.

„ Така спреният лидер ще бъде глобен с ясно написано наказване. Стремежът е да се глобяват единствено тези водачи, които по най-груб метод нарушават разпоредбите и са действителна заплаха за останалите “, сподели Рашков.

От Министерство на вътрешните работи подчертаха, че един от главните проблеми остава събираемостта на санкциите, по тази причина те ще се събират от Националната организация за приходите. За възстановяване на събираемостта е планувано, че всеки водач ще би трябвало да заплати наложените му санкции по ЗДвП, с цел да може да мине и годишен механически обзор.

От Министерство на вътрешните работи обобщиха и данни от началото на годината, съгласно които най-вече произшествия с жертви стават заради неправилни маневри, несъобразена скорост и отнето преимущество.LEX NEWS

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР