КАТ е съставил с 25 процента повече глоби за изминалата

...
КАТ е съставил с 25 процента повече глоби за изминалата
Коментари Харесай

Нови големи промени ще одрусат шофьорите

КАТ е съставил с 25 % повече санкции за миналата отчетна година спрямо миналата. Това демонстрират данни на „ Пътна полиция “. За цялата 2018-а година глобите, които чиновниците на Министерство на вътрешните работи на пътя са съставили, са били 1 109 375 електронни фишове и 271 961 акта за открити административни нарушавания, сочи справката, предоставена на " Монитор ".

Това прави близо 1,5 млн. нарушавания за година. В съпоставяне със същия интервал на 2017-а са издадени 325 282 повече фишове и електронни фишове и 4308 повече актове. Сметката демонстрира, че това са с 25 % открити повече извършители. Сумата, която е прибрана, обаче не е ясна, защото глобите се дават за събиране към Национална агенция за приходите. Наскоро даже беше отправено предложение това да се прави и от частните правосъдни реализатори.

Такова обаче към момента не е признато. За момента се знае, че санкциите към КАТ ще скачат двойно, в случай че нарушителите не ги платят до месец. С тази мярка страната ще се опита да увеличи събирането на санкциите от актове и електронни фишове, които са под 30 % съгласно неофициални данни. Новите оферти са в случай че санкцията е платена до 14 дни, нарушителите да употребяват отстъпка от 50%.

След този период, само че до 30 дни от съставянето на акта, да се заплаща целият размер. А в случай че не се заплати до месец, санкцията да скача двойно. Това плануват новите оферти за промени в Закона за придвижване по пътищата, които предстоят да се гласоподават. Идеята е в случай че два пъти не открият нарушителя на адрес, честитката да се качва в интернет. И по този начин да се смята за връчена. От тази дата ще текат и периодите, избрани от закона. Ако не се заплати, задължението е планувано да бъде изпращано в Агенцията по приходите - Национална агенция за приходите. Там ще се образува изпълнително дело, което ще завиши доста сумата. Въпросът е по какъв начин и кой ще смогне да търси и намира длъжниците. Според частните правосъдни реализатори Приходната организация няма да смогва и точно поради това оферират те да събират отговорностите.

Всеки трети водач пък, нарушил разпоредбите, не заплаща санкциите си. Това демонстрират формалните данни на „ Пътна полиция “. От приблизително 180 млн. лева наказания за нарушавания годишно страната съумява да събере не повече от 90 млн. лева Сега са решени да затегнат контрола, оповестиха пък от Нова телевизия.

При информация в системата на КАТ с таблет не се откриват неплатени наказания Често обаче честитките не доближават до нарушителите. И престояват с месеци и години. Докато не се наложи да вадиш нови документи или не те спрат на пътя служители на реда, оборудвани със специфични таблети. Често обаче се случва техниката да не е изправна. Дори принтерите, които би трябвало да разпечатват наказателните постановления, постоянно са неизправни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР