Кастелино дел Биферно е малко градче в южната част на

...
Кастелино дел Биферно е малко градче в южната част на
Коментари Харесай

Италиански град си печата собствени пари

Кастелино дел Биферно е малко градче в южната част на Италия, район Молизе с едвам 550 поданици.

Печатането на пари е нещо, което кметът на града Енрико Фратанжело учи повече от дванадесет години. Пандемията COVID-19 му даде опция да тества уменията си, оповестява Евронюз.

" Решихме да си отпечатаме пари, с цел да сме сигурни, че локалната стопанска система може да издържи на въздействието на обстановката. Колкото и да е дребна тази стопанска система, към момента три или четири компании работят, без да се преглеждат питейните заведения или кръчмите ", изясни Фратанжело.

Банкнотите „ дукати “ се раздават на жителите в сходство с техните стопански потребности. Те към този момент са похарчили хиляди " Дукати " в техните локални магазини. На всеки две седмици магазините връщат дукати на Общинския съвет и получават съответната сума в евро.

Кметът счита, че това също е опция за увеличение на възприятието за принадлежност на града, защото банкнотите изобразяват локални знаци като църквата, публичния басейн или статуята на Богородица.

" Пет дукати костват 5 евро, 20 от тях костват 20 евро. Това е с цел да се избегне комплициране, изключително за възрастните хора ", сподели Фратанжело.

Кметът получил 5 500 евро от държавното управление за издаване на ваучери за храна на уязвими фамилии по време на пандемията. Общинският съвет добави спестяванията си и раздаде банкноти дукати на над 200 фамилии в града. Хората могат да ги харчат за артикули от първа нужда, като да вземем за пример месо в месарницата, където са изхарчени съвсем 4 000 дукати.

Антонио Янаконе, притежател на печатарския магазин „ Linea Molise Pubblicità “, изясни по какъв начин го вършат.

„ Започваме с хартия с водна маркировка, по-късно отпечатваме банкнотите - съгласно дизайна, координиран с администрацията - на един лист хартия. След това ламинираме листа, тъй че да може да бъде дезинфекциран. След като е ламиниран, изрязваме банкнотите до техните крайни размери. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР