Късно вечерта на 30-ти януари 2020 г., кораб-музей „Параход Радецки

...
Късно вечерта на 30-ти януари 2020 г., кораб-музей „Параход Радецки
Коментари Харесай

Корабът-музей „Параход Радецки" се завърна в град Козлодуй

Късно вечерта на 30-ти януари 2020 година, кораб-музей „ Параход Радецки " се завърна в град Козлодуй. След като през 2019 година Министерски съвет гласоподава и отпусна средства за планов обзор и ремонт, Националният исторически музей организира Обществена поръчка с предмет „ Преглед и ремонт на Параход „ Радецки " с две обособени позиции: Позиция 1 - „ Ремонтни действия, които ще се правят на изсъхнал док " и Позиция 2 - „ Ремонтни действия, които ще се извършат на вода ".
В края на 2019 година „ Параход Радецки " беше проточен до град Браила, Румъния, където сполучливо се реализира първата част от плановия обзор и ремонт, а точно външен обзор на изсъхнал док на подводната част за определяне на годността на външната облицовка на корпуса и устройствата в подводната част не кораба. Той мина също през обзор и тествания на структурата, ремонт на корпуса и надстройките и главен ремонт на двигателните-гребните колеса.



Прегледът и ремонтът на моторния транспортен съд се прави за осъществяване на условията на Наредба N11/26.04.2004г. за прегледите на корабите и корабопритежателите, и е причина за издаване на Корабно уверение за вътрешно мореплаване от Изпълнителна организация „ Морска администрация ". Завърнал се към този момент на родна земя, кораб-музей „ Параход Радецки " ще бъде позициониран на пристана в пристанището му на домуване, в град Козлодуй. Музейните специалисти от Националния исторически музей създават идея за възобновяване на непрекъснатата му експозиция, представяща делото на Христо Ботев. Планирано е при започване на месец април 2020 година, корабът-музей да отвори порти и да посрещне първите си гости.



В идната фаза - „ Ремонтни действия, които ще се извършат на вода " от Обществената поръчка за кораб-музей „ Параход Радецки " следва обзор и ремонт при нужда на корабните системи, устройства и механизми. Едва по-късно ще може да получи Корабно уверение за вътрешно мореплаване от Изпълнителна организация „ Морска администрация " и ще възобнови и плавания в река Дунав.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР