Късно снощи от космическия център Ванденберг в Калифорния ракетата носител

...
Късно снощи от космическия център Ванденберг в Калифорния ракетата носител
Коментари Харесай

Новата мисия на НАСА ще следи движението на водата на Земята и защо Австралия се мести

Късно нощес от галактическия център " Ванденберг " в Калифорния ракетата притежател Falcon 9 изведе в космоса два апарата GRACE-FO (Gravity Recovery и Climate Experiment Follow-On). Те ще бъдат употребявани за следене на непрекъснатото придвижване на водата на Земята, както и за проучване на промени върху и под повърхността на планетата, оповестява НАСА.

Мисията е взаимна сред Съединени американски щати и Германия и ще продължи пет години. Заедно с нея бяха изстреляни и пет информационни спътника.

Двата проучвателен апарата са ситуирани на 490 км от повърхността на Земята и се движат със скорост 7.5 км в секунда. Те обикалят планетата един път на всеки 90 минути. Двата спътника са на разстояние единствено 220 километра един от различен, което е оптималното разстояние за научните изследвания.

" GRACE-FO ще ни даде неповторими данни за това по какъв начин действа нашата комплицирана планета. Мисията има за цел да наблюдава основни аспекти от придвижването на водата на Земята, което ще помогне за по-добри прогнози за предстояща суша, както и за по-качествена информация за потреблението на подпочвените води ", посочи Томас Зурбухен от НАСА.


Двата спътника ще организират още наблюдения по какъв начин се трансформират ледниците и ще наблюдават дребните пожари в Амазонските тропически гори, които могат да унищожат повече гори, в сравнение с обезлесяването. Ще са следи и Австралия, която се движи нагоре и надолу с 2-3 милиметра всяка година заради промени в центъра на масата на Земята, породени от придвижването на водата.

Първите научни данни се чака да бъдат оповестени след към седем месеца, прецизират от НАСА.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР