Късно снощи новото дясно правителство на третата по големина европейска

...
Късно снощи новото дясно правителство на третата по големина европейска
Коментари Харесай

Бюджетът на Мелони - овладяване на цените и амнистия на задължения

Късно нощес новото дясно държавно управление на третата по величина европейска стопанска система - Италия, одобри първия си бюджет. Той е фокусиран върху преодоляването на отвратително високите сметки за електрическа енергия и съкращаването от следващата година на налозите за чиновниците на заплата и самонаетите, съобщи Reuters.

Надеждите на премиера Джорджа Мелони е, че увеличението на държавните разноски ще форсира възобновяване на стопанската система, която съгласно прогнозите на финансовото министерство ще се свие през настоящото тримесечие и първото тримесечие на идната година.

Бюджетът е бил утвърден след тричасово съвещание на държавното управление. Сега остава Народното събрание, да го одобри до края на годината.

Заложените в бюджета ограничения са на стойност 35 милиарда евро, като упования бюджетен недостиг за 2023 година е 4,5 от Брутният вътрешен продукт по отношение на плануваните през септември 3,4%.

Една от най-спорните ограничения в бюджета на Мелони е амнистията за данъчни отговорности до 1000 евро отпреди 2016 година. Критиките са, че сходни амнистии, които не са постоянно събитие в Италия, окуражават хората да не си заплащат налозите.

Бюджетът също по този начин понижава условно възрастта за пенсиониране идната година, приемайки че италианците, които са плащали вноски най-малко 41 години, могат да се пенсионират на 62-годишна възраст. При предшественика на Мелони – Марио Драги, на хората се гарантираше пенсиониране на 64 години, в случай че са работили 38 години.

В опит да облекчи рецесията с повишените разноски за живот бюджетът понижава Данък добавена стойност върху продажбите на някои артикули от първостепенно значение като стоките за грижа за бебето и дамските санитарни материали -  до 5% от 10%.

В бюджета е написано още покачване на налога върху изключителните доходи на енергийните компании от скока в цените на петрола и газа и данъчната ставка от 25% до 35% до юли 2023 година, изчислена въз основа на облагата, а не на приходите. Новият лост следва препоръчаната от Европейската комисия рамка и замества скица, която будеше рецензии и отвод за заплащане от доста енергийни компании.

Бюджетът стяга изискванията към така наречен " цивилен приход " - скица за облекчение на финансовите усложнения за безработни, която съгласно дясната коалиция не подтиква хората да си търсят работа. Догодина хората на трудоспособна възраст ще могат да се възползват от този приход за най-много от осем месеца до цялостната анулация на " гражданския приход " от 1 януари 2024 година.

Бюджетът заделя и над 21 милиарда евро за идната година, с цел да подкрепи фирмите и семействата при заплащането на сметките за електрическа енергия и газ.

Правителството отпуска и 4,2 милиарда евро за понижаване на разликата сред заплатата, която работодателят изплаща, и това, което служителят отнася у дома след отчитане на налозите. От тази мярка ще се възползват най-много хората с ниски приходи.
 

Registriamo con piena soddisfazione la firma dell'accordo per il rinnovo del contratto della scuola tra i sindacati e il Ministero dell'Istruzione. Si sblocca così una vicenda di grande interesse pubblico, che coinvolge circa 1,2 milioni di persone, delle quali 850.000 docenti. pic.twitter.com/JU4bWBZto6
— Giorgia Meloni (@GiorgiaMeloni) November 10, 2022
Пакетът вкарва и бюджетни начинания, целящи да насърчат наемането на работа на дами под 36 години, чиновниците на срочни контракти и хората, получаващи цивилен приход.

Очаква се на фона на все по-голямата инфлация  италианската стопанска система да нарасне с едвам 0,6% идната година след 3,7% тази година, сочи последната оценка на финансовото ведомство, която е много по-оптимистична от тази на доста самостоятелни анализатори.

Прилагайки на процедура едно от основните данъчни оферти на Мелони, бюджетът уголемява единичната данъчна ставка от 15% за самонаетите за годишен приход до 85 000 евро по отношение на настоящия таван от 65 000 евро.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР